Fotoet er fra øya Little Saint James som er en av De amerikanske Jomfruøyene. Øya ble kalt "Lolita Island". Wikimedia Commons
Midt under den pågående bankkrisa reises det flere alvorlige søksmål mot to av verdens megabanker, JPMorgan Chase og Deutsche Bank, for å ha vært involvert i og profitert på seksualforbryter Jeffrey Epsteins menneskehandel med barn.
Det er reist tre søksmål mot storbankene med anklager om at bankene aktivt bidro til å opprettholde Jeffrey Epsteins nettverk av mindreårige jenter for seksuelt misbruk gjennom mange år. De to første anklagene, rettet mot begge bankene, er reist av ofre for sexhandelen som krever erstatning. Den tredje anklagen er reist mot JPMorgan Chase av regjeringen på De amerikanske Jomfruøyer. Det er fra denne tredje anklagen at detaljer er blitt offentliggjort.
Bakgrunn for søksmålet:
Allerede i 2008 fikk finansmannen Epstein en dom i Florida på 13 måneder for å ha kjøpt sex fra mindreårige jenter. I 2019 ble Epstein pågrepet på ny av amerikanske myndigheter, som mente at han sto bak menneskehandel og overgrep mot flere unge jenter og kvinner i en årrekke. Han ble funnet død i fengselscella i august 2019, angivelig etter et selvmord. Hans samarbeidspartner og kjæreste gjennom mange år, Ghislaine Maxwell, ble i 2021 dømt til 20 års fengsel for menneskehandel med unge kvinner som ble utsatt for overgrep av Epstein.
Mange av overgrepene fant sted på Epsteins øy i Karibia, kalt «Lolita Island». Øya hadde besøk av prominente menn som Donald Trump, Bill Clinton, Bill Gates, Prince Andrew og Kevin Spacey.
Søksmålet fra Jomfruøyene
«Lolita Island» heter egentlig Little Saint James og er en av De amerikanske Jomfruøyene der saksøkerne har lagt fram detaljerte opplysninger om hva som ligger bak anklagene mot JPMorgan Chase, som for øvrig er USAs største bank.
Søksmålet anklager banken for å ha holdt tilbake bevis på at Jeffrey Epstein drev med menneskehandel av barn samtidig som de fortsatte å ha ham som kunde, aksepterte hans lukrative henvisninger fra velstående kunder og ga ham store summer med kontanter og overføringer for å betaling til ofre – hvorav en var en «14 år gammel sexslave».
I søksmålet heter det:
«JP Morgan gjorde forretninger med Jeffrey Epstein fra så tidlig som 1998 til 2013. I løpet av denne tiden betjente JP Morgan omtrent 55 Epstein-relaterte kontoer samlet verdt hundrevis av millioner dollar.»
Ifølge søksmålet ble minst 20 personer betalt gjennom JP Morgan-kontoer:
«De var ofre for menneskehandel og seksuelle overgrep på Little Saint James, New York og/eller andre Epstein-eiendommer. Disse kvinnene ble handlet og misbrukt i forskjellige perioder mellom minst 2003 og juli 2019, da Epstein ble arrestert og fengslet, og disse kvinnene mottok betalinger, vanligvis flere betalinger, mellom 2003 og 2013 på over $1 million samlet sett. Epstein trakk også ut mer enn $775,000 i kontanter fra JP Morgan-kontoer i dette tidsrommet.»
Søksmålet inneholder også nye opplysninger om en toppleder i JPMorgan Chase-bankens nære personlige forhold til Epstein. Det gjelder Jes Staley, sjef for JPMorgans Private Bank på den tiden, «utvekslet omtrent 1 200 e-poster med Epstein fra sin JP Morgan-e-postkonto.» Flere av e-postene inneholdt bilder av unge kvinner i forførende positur, og andre «antyder at Staley kan ha vært involvert i Epsteins sex-trafficking-operasjon.»
For eksempel avslører søksmålet følgende: I juli 2010 sendte Staley en e-post til Epstein der det sto «Det var gøy. Hils på Snøhvit», til hvilket Epstein svarte «Hvilken karakter vil du ha neste?», og Staley svarte «Skjønnheten og Udyret». Staley besøkte også Epstein mens han sonet sin fengselsstraff i Florida for sex med en mindreårig og gjorde utallige besøk til Epsteins private øy på Jomfruøyene.
Ifølge søksmålet
«gjorde Epstein og/eller hans medarbeidere betydelige kontantuttak og 95 utenlandske overføringer uten kjent mottaker. For eksempel utstedte Hyperion Air, Inc. – selskapet kontrollert av Epstein som eide hans private jetfly – sjekker på over $ 547 000 betalbare til kontanter, angivelig for «drivstoffutgifter når man reiser til utlandet». I tillegg konverterte Hyperion over $120 000 til utenlandsk valuta mellom januar 2012 og juni 2013. Mange av disse kontantuttakene oversteg enten rapporteringsgrensen på $10 000 eller var tilsynelatende strukturert for å unngå rapporteringskravet. Dette er særlig betydningsfullt siden det er velkjent at Epstein betalte sine ofre i kontanter.»
Epsteins private jetfly har fått betegnelsen «Lolita Express» fordi det trafikerte «gjester» til «Lolita Island».
JP Morgan Chase prøver å legge all skylda på Jes Staley, men advokaten til Jomfruøyene, Mimi Liu, hevder at bankens mektige sjef fra 2004, Jamie Dimon, kjente til overgrepene mot kvinnene. Dimon er fremdeles CEO i JP.Morgan Chase, mens Staley forlot banken i 2013 og ble chief executive of British bank Barclays fram til han trakk seg i 2021.
Mer detaljer om søksmålet finner du her. Det underlige er at saken ikke blir reist av de amerikanske myndighetene, men av regjeringa på «kolonien» De amerikanske jomfruøyer (som tidligere er kjent som Dansk Vest-India).
Nordmenn møter Epstein
Tidligere er det avslørt at Epstein møtte blant annet flere kjente nordmenn som kronprinsesse Mette-Marit og investor Celina Midelfart, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere statsminister og leder for Europarådet, Thorbjørn Jagland. Mest kjent er hans nære kontakt med den norske superdiplomaten Terje Rød-Larsen som jeg har skrevet om tidligere på denne bloggen i serien «Det finnes ikke korrupsjon på norsk». Men ingen av disse personene er involvert i de varslede rettsakene.
Oljefondet
Oljefondet eier aksjer for 37 milliarder kroner og rentepapirer for nær 19 milliarder kroner i JPMorgan Chase som regnes som USAs mest risikable bank. Oljefondet eier aksjer for fem milliarder kroner i Deutsche Bank og rentepapirer for åtte milliarder kroner.
Oversettelse
Jeg har oversatt sitatene fra engelsk til norsk med hjelp av ChatGPT. Du kan laste ned den originale anklagen her.
Les også:
«Den neste bomben som vil eksplodere i bankkrisen vil være derivater.»
Flott !!! Øyvind.
Verden er gal og har slett ikke blitt bedre for mange mennesker etter 2 verdenskrig.
Roger