van Gogh: Gruvearbeidernes koner bærer kullsekker (1881 – 82)
I 1878 dro van Gogh til gruveområdet Borinage i provinsen Vallonia i Belgia der han arbeida som lekpredikant blant gruvearbeiderne.
Arbeiderne og deres familier levde under elendige forhold. Her var gruvegangene skorsteinspiper. I trange gruveganger krøp arbeiderne med lungene fylt av kullstøv ved hvert åndedrag.
Også mange barn trakk små vogner med kull. Hester ble senka ned i gruvene for å trekke de største vognene. De kommer aldri opp i levende tilstand. De ble blinde pga. mangel på lys.
Van Gogh kledde seg i en gammel soldatjakke og en skjorte han lagde av kasserte kullsekker. Han bodde i en ussel hytte og sov på en sekk på leirstampa golv. Han vil leve som de han bodde blant.
Da gruvearbeiderne gikk til streik, støtta han dem – og fikk sparken fra misjonsselskapet. Han bodde der i to år, og folk huska han i lang tid etterpå.
Noen år seinere skreiv Emilie Zola sitt store naturalistiske verk. «Germinal – den store gruvestreiken», inspirert fra hendelser og personer i dette området. En av personene i romanen, Abbé Ranvier, har mange trekk felles med van Gogh.
Se også:
Mer om van Gogh følger etter hvert.
Inspirasjonskilder:
Knud Hansen: Natcafeen Studier i van Goghs livsanskuelse Gyldendal Danmark 1985
John Berger: Se på bilder Forlaget Oktober 1985
22. mars holdt jeg et foredrag for lærere på Vågsbygd videregående skole med tittelen: " Å se verden gjennom van Goghs blikk. En forelesningen om å bruke van Goghs bilder som utgangspunkt for å si noe om lyset og mørket, om det å kunne se og det å være blind." Deler av foredraget vil jeg bearbeide til flere blogginnlegg.
Bare i full fart i dag: Leser med glede dine kunstpolitiske betraktninger. Som før sagt, alt er politisk, også det å holde sin kunst utafor det politiske, noe van Gogh absolutt ikke gjorde.Hvem går ned under brua og lever 2-3dager med de rumenske damene der? (Leste for øvrig med glede at Kristiansand røde kors hadde opprydningsdugnad der de rumenske deltok med iver. ) Gode vårdager ønskes!