van Gogh blant belgiske gruvearbeidere

van Gogh: Gruvearbeidernes koner bærer kullsekke (1881 – 82)

I 1878 dro van Gogh til gruveområdet Borinage i provinsen Vallonia i  Belgia der han arbeida som lekpredikant blant gruvearbeiderne.

Arbeiderne og deres familier levde under elendige forhold. Her var gruvegangene skorsteinspiper. I trange gruveganger krøp arbeiderne med lungene fylt av kullstøv ved hvert åndedrag.

Også mange barn trakk små vogner med kull. Hester ble senka ned i gruvene for å trekke de største vognene. De kommer aldri opp i levende tilstand. De ble blinde pga. mangel på lys. 

Van Gogh kledde seg i en gammel soldatjakke og en skjorte han lagde av kasserte kullsekker. Han bodde i en ussel hytte og sov på en sekk på leirstampa golv. Han vil leve som de han bodde blant.

Da gruvearbeiderne gikk til streik, støtta han dem – og fikk sparken fra misjonsselskapet. Han bodde der i to år, og folk huska han i lang tid etterpå.

Noen år seinere skreiv Emilie Zola sitt store naturalistiske verk. “Germinal  – den store gruvestreiken”, inspirert fra hendelser og personer  i dette området. En av personene i romanen, Abbé Ranvier, har mange trekk felles med van Gogh.

 Se også:

van Gogh var en stor visjonær maler

 Mer om van Gogh følger etter hvert.

Inspirasjonskilder:

Knud Hansen: Natcafeen  Studier i van Goghs livsanskuelse Gyldendal Danmark 1985

John Berger: Se på bilder  Forlaget Oktober 1985

22.  mars holdt jeg et foredrag for lærere på Vågsbygd videregående skole med tittelen: " Å se verden gjennom van Goghs blikk. En forelesningen om å bruke van Goghs bilder som utgangspunkt for å si noe om lyset og mørket, om det å kunne se og det å være blind." Deler av foredraget vil jeg bearbeide til flere blogginnlegg.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

3 kommentarer til «van Gogh blant belgiske gruvearbeidere»

  1. Bare i full fart i dag: Leser med glede dine kunstpolitiske betraktninger. Som før sagt, alt er politisk, også det å holde sin kunst utafor det politiske, noe van Gogh absolutt ikke gjorde.Hvem går ned under brua og lever 2-3dager med de rumenske damene der? (Leste for øvrig med glede at Kristiansand røde kors hadde opprydningsdugnad der de rumenske deltok med iver. ) Gode vårdager ønskes!

Det er stengt for kommentarer.