USA bomber – IS jubler

 

Leserinnlegg i Fædrelandsvennen 11/4

USAs bombing av en syriske flybase 6. april er på tvers av folkeretten og FNs sikkerhetsråd. Begrunnelsen er at den syriske regjeringa stod bak et gassangrep på uskyldige sivile i den syriske byen Khan Sheikhoun. Det finnes ingen beviser for at president Assad stod bak dette angrepet som er i et område som islamister kontrollerer.

Det virker ulogisk at Assad hadde noen interesse av å slippe gass over sivile i en situasjon der han er på offensiven mot IS og andre jihadister. Tvert imot vil et arrangert gassangrep fra jihadistenes side, nettopp ha som mål å få USA mer aktivt med i krigen. Og det har blitt resultatet.

Dette er som et ekko av det som skjedde forut for den tragiske krigen i Irak der USA hevdet at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, og brukte dette til den katastrofal innmarsjen av landet i 2003.

Nå jubler militser tilknytta al-Oaida og IS med ekstatiske kommentarer i hundrevis i av twittermeldinger og fotoer på sine uoffisielle nettsider. IS har starta en ny offensiv mot den syriske regjeringshæren samtidig som de bomber koptiske kirker i Egypt og forbereder ytterlige terrorangrep mot Europa.

USA får også støtte av Saudi-Arabia og Tyrkia, land som har vært med på oppbygging av IS. Norske politikere og medier, med få hederlige unntak, logrer for USA på refleks slik de alltid har gjort. Plutselig er de blitt på parti med den uforutsigbare, vulgære og kvinnefiendtlige demagogen Trump som de før avgrensa seg mot.

Unntaket er redaktør Bjørgulf Braanen i Klassekampen som skriver på lederplass 8/4:

Trump har i løpet av kort tid endt opp med en politikk for amerikansk alenegang og direkte konfrontasjon med Russland. Det er farlig for verdensfreden og en tilbakevending til en politikk som har utløst voldelige og sekteriske kriger i en rekke land i Midtøsten. De vestlige angrepskrigene fører til mer vold, terror, lidelse og enda flere drepte sivile. Det er samtidig en gedigen oppmuntring til islamistisk terrorisme.

En videre eskalering av krigen kan fort føre til en åpen konfrontasjon mellom USA og Russland. På tide å reise en fredsbevegelse igjen som kan hindre et krigsutbrudd.

Se også:

Utenriksminister Colin Powel forteller løgner om Iraks masseødeleggelsesvåpen:

 

Tyrkias støtte til IS

Assange: “Støttespillerne for Clinton Foundation bygde opp IS”. Hva så med Norges rolle?

Clintons plan om å ødelegge Syria

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.