van Gogh var en stor visjonær maler

Som kunstner levde van Gogh  (1853 – 1890) i ytterste fattigdom. Han var avhengig av økonomisk støtte fra sin bror og venn Theo.

Av van Gogh finnes i dag 1700 verk, 900 tegninger og mer enn 800 malerier. Han døde i 1890 for egen hånd, 37 år gammel. I dag er han blant verdens mest populære malere.

I sitt korte liv fikk han solgt et maleri. I dag selges hans malerier og tegninger, det vil si de verkene som ikke er redda for offentligheten, til astronomiske summer. Mer eller mindre mafiose finansfyrster smykker seg med å være kunstkjennere og bruker hans verk som spekulasjonsobjekter.  

Det er maleriet over, Den røde vingården i Arles fra 1888, som var maleriet han fikk solgt.

Det er et  typisk van Gogh maleri som viser mennesker i arbeid, særlig i jordbruket. Van Gogh skreiv i ett av sine over 600 brev til sin bror Theo:

Verken hos grekerne, under renessansen eller i den tidlige hollandske skole framstille mennesker gjennom deres arbeid, skjønt arbeidet er menneskers egentlige kjennetegn.

Mer om van Gogh følger etter hvert.

Inspirasjonskilder:

Knud Hansen: Natcafeen  Studier i van Goghs livsanskuelse Gyldendal Danmark 1985

John Berger: Se på bilder  Forlaget Oktober 1985

Sitatet er henta fra Hansens bok og oversatt av meg.

 22.  mars holdt jeg et foredrag for lærere på Vågsbygd videregående skole med tittelen: " Å se verden gjennom van Goghs blikk. En forelesningen om å bruke van Goghs bilder som utgangspunkt for å si noe om lyset og mørket, om det å kunne se og det å være blind. " 

Deler av foredraget vil jeg bearbeide til flere blogginnlegg.

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

7 kommentarer til «van Gogh var en stor visjonær maler»

  1. Hei Øyvind! kom tilbake fra påskeferie uten internett, og orienterer meg i raden av mailer og fbkommentarer om dette og hint. Artig å lese dine van Gogh epistler! Det understøtter min påstand om at alt er politisk hvis man først har de “brillene” på! Mange prøver å holde kunst og kultur utafor politikkens minefelt, men her ble det historiske levende og tett på. For å male som han gjorde, måtte han ta stilling til det han skildret, ellers hadde ikke intensiteten vært der. mvh Sidsel K.

    1. Hyggelig å få en slik tilbakemelding. Mer følger om van Gogh slik at det etter hvert blir en helhet om hans kunst. Planlegger også å skrive om flere andre malere og malerier.

      hilsen Øyvind

Det er stengt for kommentarer.