Nicolai Tangen tjener 3,7 millioner hver dag

Kulturelitens yngling, kunstsamler og hedgefondforvalter Nicolai Tangen, tjente i siste regnskapsår 1,34 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv 26/10. Det tilsvarer 3,7 millioner hver dag. Det er mer enn en fordobling fra i fjor. Etter at han stifta Ako Capital i 2005, har han innkassert 6 milliarder kroner.

Selskapet forvalter nå 14 milliarder dollar, eller vel 116 milliarder kroner, for en rekke institusjonelle investorer og rike familier fra hele verden. Vel 72 prosent av investorene er amerikanske og snaut 20 prosent europeiske.

Selskapet er basert i City of London, men opererer fremdeles med 5 postboksselskaper i skatteparadiset Cayman Islands, nærmere bestemt Ugland House som huser 20 000 slike selskaper.

Tax Justice Network rangerer Cayman Islands til det tredje verste skatteparadiset i verden. Investorene betaler ikke skatt. Alt skjer under strengeste hemmelighold. Den britiske økokrim The UK’s National Crime Agency kritiserer regjeringa på Cayman  for å hindre etterforskning av hvitvasking av penger.

De fleste hedgefond i verden investerer i Cayman Islands. I Gabriel Zucmans bok Skjult rikdom (side 36) kommer det fram at fond som opererer i  Cayman Islands i praksis har fullstendig skattefrihet for utbytte selv om  er investorene holder til i New York, Paris eller London.

Eva Joly kaller skatteparadisene «for hjertet av kapitalismen». Det er her svart og hvit kapital møtes, det er her det skjer hvitvasking av utbytte fra menneskesmugling og narkosalg. En voksende mafia gror fram globalt i allianse med finanssektoren. Men slike kjensgjerninger er tydeligvis uten interesse for Nicolai Tangens disipler her hjemme.


 Opening a post office box in George Town, Cayman Islands. Photograph: Jan Greune/Getty Images/Look

Les også:

Hedgefondforvalter Tangen tjente 730 millioner i fjor – men betaler han skatt?

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.