Kriminelle nettverk bak Europas største skattesvindel

Tegning: © Stephanie F. Scholz für DIE ZEIT

En gruppe gravejournalister fra flere land har avslørt at styrtrike finansfolk har svindla skatt for minst 520 milliarder kroner fra minst ti europeiske land. Store investorer har triksa seg unna utbytteskatt de skulle ha betalt.  I tillegg har de også greid å få refusjon av skatten de aldri har betalt. I noen tilfeller har de fått tilbakebetalt slike refusjoner opptil flere ganger, altså har de hatt sugerør direkte ned i statskassene. Noen av verdens største banker er involvert i svindelen.

Djevelmaskinen

Avsløringen er et resultat av et internasjonalt samarbeid mellom 38 journalister i tolv land som det tyske gravenettstedet Correctiv har koordinert. Journalistene har blant annet fått tilgang på minnepinner med juridiske dokumenter og interne notater fra banker, hedgefond og advokatselskaper og snakka med flere som har vært involvert i svindelen.

En avhopper som har valgt å samarbeidet med politiet og journalistene, kaller svindelopplegget for “djevelmaskinen”. Det har skjedd etter en nøye uttenkt plan der hundrevis av bankfolk, advokater og investorer har tømt statskassene for milliarder og atter milliarder. Omfanget for Tyskland, Frankrike, Italia, Belgia og Danmark skal være 520 milliarder norske kroner i perioden 2012 til 2015.  Norge er visstnok i mindre grad ramma.

Mennene og bankene som plyndrer Europa

Den britiske finansmannen Sanjay Shah regnes som hovedmannen bak skattesvindelen i Danmark. Shah har erkjent at han har vært med på å få ut 9 milliarder danske kroner fra den danske statskassa. Shah har blant annet plassert pengene sine i luksuseiendommer i Dubai, hvor han bor med sin familie. Han vil ikke forlate Dubai i frykt for å bli anholdt. Han blir etterforska i både Danmark, Storbritannia og Tyskland.

Shah er kjent for å drive veldedighet for autistiske barn. Kjente artister har stilt opp på hans veldedighetskonserter. Veldedighet er en del av business, selv om den skjer med stjålne penger.

De store investorene har drevet korttidshandel (“Short Sale”) med aksjer de ikke eier. Bankene har vært med på svindelen, ofte med godkjennelse av ledelsen.

De involverte bankene er blant annet Barclays, Deutsche Bank, BNP Paribas, Credit Suisse, Bank of America Merill Lynch, JP Morgan Chase, State Street, Morgan Stanley, Santander, Macquarie og Skandinaviska Enskilda Banken.

Bak mange av disse bankene har de samme eierne, tre store amerikanske fond: BlackRock, Vanguard og State Street, kjernen i den internasjonale finanskapitalen.

Finanssektoren er styrt av kriminelle nettverk

Klassekampen skriver 19/10:

– Dette er sjokkerende til og med for oss. Det rystende er omfanget, og at velkjente banker og advokatselskaper har vært med på dette, sier Ingrid Hjertaker, rådgiver i Tax Justice Network Norge.

– Det gjør at det ikke lenger er mulig å si at kriminaliteten i dette systemet kun er forbeholdt noen små suspekte aktører som opererer helt i marginene av globale finansmarkeder. Dette er vanlig praksis.

Min kommentar:

Tax Justice Network sier at 10% av europeiske formuer er plassert i skatteparadis. Men disse avsløringene viser at finansfolkene ikke er fornøyd med ordninga med skatteparadis, de innfører ordninger som i tillegg direkte plyndrer statskassene.

Avsløringene om Europas største skattesvindel til nå,  kommer for øvrig  bare en måned etter avsløringene av Europas historisk største hvitvaskingsskandale : Danske Banks har “strømma” 2000 milliarder norske kroner fra filialen i Estland til kunder blant annet i Russland og Aserbajdsjan.

“Djevelmaskinen” viser at finanssektoren er styrt av kriminelle nettverk. Bankene kan få noen bøter, men de er “too big to fail”. Kommer de i krise, må skattebetalerne inn å redde dem på nytt. Toppfolkene i finanssektoren, som forakter de samme skattebetalerne og ser på dem som tapere,  risikerer lite. Ingen er straffa etter at finanskrisa. Det er fritt fram for finansfyrstene.

Under følger en oversikt over de antatte beløpene som er svindla fra statskassene i noen land. De kan være betydelig høyere. Tallene er i danske kroner. Kilde: Danmarks Radio

Se også:

Dette meget gode danske programmet forteller om Europas største skattesvindel: Mennene som plyndret Europa

En annen kilde:

https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/cumexfiles

Se også:

Finanskapitalens diktatur

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

5 kommentarer til «Kriminelle nettverk bak Europas største skattesvindel»

  1. Er det på noen måte mulig å få satt en stopper for denne virksomheten?
    Så store summer som det her er tale om gjør jo at alt høres ut som et ondt eventyr.

Det er stengt for kommentarer.