Muren

Leserinnlegg i Fædrelandsvennen 16/2 2017

President Trump vil bygge en mur mot Mexico – og det er det gode grunner til å protestere mot dette. Muren vil selvsagt bli bygd på USAs territorium.

Men hvorfor hører vi ikke like omfattende protester i mediene mot Israels apartheidmur – som til og med er bygd på et annet folk territorium, tvers gjennom palestinske eiendommer? Hvor er alle de som til vanlig gjør det til prinsipp å forsvare den private eiendomsretten?

Israels bygging av en seperasjonsmur på okkupert område på Vestbredden er mye mer omfattende enn Berlinmuren var i sin tid. Mens Berlinmuren var på 155 kilometer og aldri over 3,6 meter, er denne muren 700 kilometer og opp mot åtte meter høy. 

Bare 15% av muren går langs grensa til Israel og Vestbredden (den grønne linja). Israel argumenterer med at det er en sikkerhetsmur.  Men hvorfor skal da 85% av muren gå over palestinsk land, dele palestinske landsbyer i to, stenge 60 000 palestinere inne mellom grensa til Israel og Vestbredden?

Muren er i noen områder et avansert system med blant annet elektriske gjerder, piggtråd og overvåkingskameraer. Det er bygd en buffersone på 30 til 100 meter med sand som brukes som påskudd for å rive palestinske hjem, oliventrær og infrastruktur som ligger for nært til muren.

Muren er fordømt av Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag, av EU og FN. Ingen land støtter offisielt verken bosettingene eller muren.  Israels okkupasjon er fordømt av FN i flere resolusjoner.

Bosettinger på Vestbredden

Samtidig er det  700 000  bosettere i 250  kolonier og utposter på okkupert palestinsk område, i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Bosetterne blir støttet av de israelske myndighetene som lokker med billig husleie og god infrastruktur. Israel har tatt hånd om 85% av vannressursene.

Det finnes egne motorveger og bussruter som bare er reservert for israelere slik at de slipper å kjøre gjennom de utallige sjekkpunktene. Palestinerne blir mer og mer stengt inne i små enklaver mellom koloniene, sjekkpunktene og muren. Dette blokkerer for enhver utvikling av palestinske lokalsamfunn, livsgrunnlag og muligheter til egen nasjonalstat.

Israel godkjente nettopp nye bosettinger i det okkuperte Øst-Jerusalem og Vestbredden. Det naturlige svaret er å boikotte israelske varer og støtte norsk anerkjennelse av en palestinsk stat, noe Regjeringa med støtte av Arbeiderpartiet, har nektet.

Se også:

Å puste på hatets glør

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Muren»

  1. Tilbaketråkk: Muren | steigan.no

Det er stengt for kommentarer.