Brunsverting  i Klassekampen

Følgende leserinnlegg står på trykk i Klassekampen 24/1:

Etter en lengre tur i utlandet ser jeg til min forferdelse at Klassekampen 28. desember 2016 trykker en tekst der mitt navn blir knyttet direkte til fascisme og nazisme. Det er i kronikken «Venstresida og den nye fascismen» av Ronny Kjelsberg som først ble publisert på nettstedet Radikal Portal.
Uten reservasjoner blir mitt politiske ståsted assosiert med «brunskjorter», «historisk fascisme», «nynazisme» og «anti-semittismen”.

Kjelsbergs metode for å sverte sine meningsmotstandere, blir avslørt i følgende avsnitt:

Et eksempel, signert Øyvind Andresen og publisert både på hans egen blogg og på steigan.no, viser svært tydelig hvor langt det ideologiske forfallet hos enkelte på venstresida har gått:

“Begreper som «venstreside» og «høyreside» er også nå helt uten mening. Det dreier seg ikke om «venstre» eller «høyre», kampen står mellom globalistene og anti-globalistene.”

Ut fra dette enkeltsitatet fra min blogg utleder Kjelsberg følgende:

Klasseperspektivet er lagt bort. Nasjonalismen står igjen. Det er også greit å merke seg begrepene “globalist” og “globalisme”. Disse har ikke vært brukt særlig mye på norsk tidligere, man har i den politiske debatten heller snakket om “globalisering”. Det er begreper som brukes i hovedsak av høyreekstreme og konspirasjonsmiljøer. Nazister bruker det f.eks. som kodeord om jøder, inn i de kjente konspirasjonsteoriene om “finansjøder”.

Kjelsbergs metode er altså å trekke ut en formulering fra sammenhengen det står i, deretter å klistre dette sitatet til de verste forbryterne i historia!

Det er også Kjelsbergs problem at han ikke forstår at det går an å kombinere klassekamp med kamp for nasjonal sjølråderett, noe som har en stolt tradisjon i norsk historie.

Jeg er også forundret over Klassekampens rolle i denne saken. Det framgår følgende av Kjelsbergs blogg:

Klassekampen ville gjerne trykke en kortversjon av Radikal Portal-teksten min som kronikk, og det fikk de selvsagt lov til.

Det er altså Klassekampen som har tatt initiativ til å trykke denne kronikk, med henvisning på forsida, uten at jeg har blitt varslet på forhånd om de alvorlige anklagene kronikken fremmer.

Dette er en enorm skuffelse å få oppleve dette for en som har vært støttespiller, selger og bidragsyter til avisa gjennom flere tiår.

Redaksjonell kommentar: 

Klassekampen har lagt til følgende under innlegget, med svært små skift: 

"Vi beklager at vi ikke gjennomførte et tilstrekkelig redaksjonelt arbeid med dette innlegget."

Se også:

Popvenstre med pustevansker

http://steigan.no/2017/01/18/kjelsberg-med-kreativ-sitatteknikk/

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «Brunsverting  i Klassekampen»

 1. En hilsen fra meg , vi var sammen i India m Albatros. Mye interessant her. Ad skriverier mot KK: du tok det ikke til Pressens Faglige Utvalg?
  Ellers håper jeg alt er vel.
  Vi kom nylig tilbake fra ny tur m Albatros. Til Peru, m Machu Picchu og Titikakasjøen. Det var flott.
  Ha det godt.

  1. Hei

   Hyggelig å høre fra deg.

   Jeg valgte ikke ta det til PPU. Jeg fikk en intern beklagelse fra Klassekampens debattredaktør som gikk mye lengre enn den lille notisen som stod på trykk i avisa. Men det var svært ubehagelig å bli assosiert med nazismeen av Ronny Kjelsberg, særlig når jeg har en far som risikerte liv og helse i kampen mot den tyske okkupasjonsmakta.

   Kanskje vi treffes igjen. Var på Cuba tre uker rundt jul sammen med min sønn. vi dro rundt på egen hånd. Interessant.

   Hilsen Øyvind

Det er stengt for kommentarer.