Monsanto dømt til å betale milliarderstatning

 

Gartneren Dewayne Johnson (46) brukte ugressmiddelet Roundup på arbeid og fikk ved to anledninger ugressmidler over seg, og ved begge anledningene ringte han nødnummeret til produsenten Monsanto, men fikk ikke hjelp. Han lider nå av uhelbredelig kreft. Han gikk til søksmål mot Monsanto og er av en domstol i San Francisco tilkjent en erstatning på 39 millioner dollar, skriver NRK. I tillegg må Monsanto betale en bot på 250 millioner dollar for å ha underslått kreftrisikoen ved bruk av glyfosat som er det virksomme kjemiske stoffet i Roundup. 

Monsanto har i alle år hevda at glyfosat er ufarlig. I dommen heter det derimot at konsernet handlet i «ondskap» og at ugressmidlene Roundup og RangerPro har bidratt «i vesentlig grad» til Johnsons kreftsykdom. Dommen vil åpne for en flom av søksmål mot Monsanto fra flere hundre kreftpasienter.

Monsanto er snart historie for selskapet er kjøpt av den langt større tyske kjemigiganten Bayer. Bayer vil fjerne det belastede Monsanto-navnet. Monsanto er vel kjent for sine ugjerninger, ikke minst som produsent av det kjemiske stoffet Agent Orange som drepte og ødela mennesker og vegetasjon under Vietnamkrigen. Vietnamesiske myndigheter antyder at tre millioner ble eksponert for disse kjemikaliene.

Men heller ikke Bayer har noen vakker forhistorie som en del av I.G. Farbenindustrie som produserte Zyklon B som ble brukt i gasskamrene, blant annet i Auschwitz. Konsentrasjonsleirfanger ble brukt som arbeidskraft i fabrikkene deres.

Oljefondet er på eiersida i både Bayer og Monsanto. Ifølge Nationen 16/9 2016 vil Oljefondet tjene 638 millioner kroner å dette salget. EU har forresten vedtatt å forlenge tillatelsen til å bruke glyfosat med fem år.

Les også:

Det kjemiske landbrukets stille folkemord

Bayerkonsernets nazi-fortid

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

3 kommentarer til «Monsanto dømt til å betale milliarderstatning»

  1. Det er helt forferdelig! Roundup er vel i salg overalt i Norge enda? At det går an! Oljefondet skal jo ha etiske retningslinjer og ikke brukes til skadelige/negative formål. 1/6 av fondet har jeg hørt er fritatt for disse etiske reglene. Er det fra denne sjettedelen at Monsanto og Bauer får sin kapital? Huff..

Det er stengt for kommentarer.