Russerne stod ikke bak valget av Donald Trump som president i 2016. De påvirket heller ikke Brexit samme året. Klassekampen velger likevel å resirkulere disse påstandene som er motbevist for mange år siden.
Kulturjournalist i Klassekampen Mariken Lauvstad skriver 25/2 en artikkel under overskriften «Autokratiets iscenesettelse» og handler om hvordan Putin manipulerer folket ved å opprettholde falske fortellinger om sin egen person og Russland som nasjon. Og en journalists oppgave er å skjære igjennom og avsløre propaganda.
Men da må man være konsekvent – og også avsløre alle typer løgner, også de som produseres i Vesten. Og det gjør ikke Lauvstad når hun mot slutten av artikkelen skriver:
«Det er krevende for Vesten å innrømme at det velsmurte propaganda-maskineriet i Kreml sannsynligvis har bidratt til svekkelsen av amerikansk demokrati (gjennom påvirkningskampanjen mot Hillary Clinton opp mot presidentvalget i 2016) og til Storbritannias politiske kaos (gjennom påvirkning opp mot Brexit-valget)»
Her gjør hun ikke noe annet enn å resirkulere løgner. Man kan anklage Kreml for mye, men det er rett og slett løgn å påstå at Russland i 2016 hadde noe som helst med utfallet av Brexit og presidentvalget i USA å gjøre.
For det første: Etter tre års gransking avviser Det britiske datatilsynet i oktober 2020 at byrået Cambridge Analytica og Russland sto bak Brexit. Klassekampen 13/10-20 viser til statsviteren Lee Jones som sier:
«Det var ingen kopling fra Russland til Cambridge Analytica, og ingen kopling fra Cambridge Analytica til brexit. Det var bare nonsens. Det minner meg om et gammelt ordtak: En løgn kan reise halve verden rundt før sannheten rekker å få på seg skoene».
Det andre punktet dreier seg om det som blir kalt Russiagate, altså at Russland bidro til at Donald Trump vant valget over Hillary Clinton i 2016. Det ble satte ned en komite, ledet av spesialetterforsker Robert Mueller, som skulle undersøke disse påstandene. 24. mars 2019 la Justisministeren fram hovedkonklusjonen i Muellers arbeid: Den avviser kontant konspirasjonsteorien om at Donald Trump er Kremls marionett og sier at det ikke finnes noe bevis for at republikanerne konspirerte med Kreml for å stjele eposter fra Hillary Clintons valgkampteam i 2016. Det finnes heller ikke noe grunnlag for anklagene om bånd mellom Trumps ulike rådgivere og russere og ikke-russere som hevdes å jobbe for Kreml. Se Le Monde diplomatique mai 2019.
Alle påstandene om sammensvergelse eller samrøre er dermed pulverisert. Ingen amerikanske borgere vil bli rettsforfulgt for konspirasjon med Russland i forbindelse med presidentvalget i 2016.
Det var Clintons egen valgkampstab som satte i gang en drittpakke med fake news for å vise forbindelsen mellom Kreml og Trump. Den kostet millioner av dollar.
Innlegg i Klassekampen 2/3 -23 under en annen tittel. Illustrasjon: Wiki Commons