– Det her er verdenshistoriens største finansielle eksperiment

Illustrasjon: http://demonocracy.info

Sentralbankenes heftige pengetrykking og rekordlave styringsrenter siden finanskrisen har bidratt til en gjeldseksplosjon verden neppe har sett maken til.

Sjefsstrateg i den store nordiske investeringsbanken Carnegie, Henrik Druse­bjerg, uttrykker overfor Berlingske Business 19/4 følgende:

Print en masse penge, kyl dem ud gennem af vinduet og se, om der ikke sker et eller andet. Det er reelt det, vi har været en del af siden 2009.

Han kaller sentralbankenes offensiv for verdenshistoriens suverent største finansielle eksperiment.

Der er ingen, undskyld mit danske, der ved en fis om, hvor dette her ender. Det er der ingen, der ved. Man har nogle håb, og man har nogle overbevisninger, men der er ingen, der ved det. 

Han fortsetter:

Jeg tror, det er et varsel om, at det forsøg, man har sat i gang, kommer til at tage op mod en generation at afvikle. Fordi det er så ekstremt stort, og fordi det er så svært at komme fri af – verden er blevet så afhængig af den enorme mængde likviditet, der er hældt ud i hovedet på erhvervslivet, på forbrugere, ja på os allesammen.

“For å få fart på økonomiene igjen har 22 av verdens sentralbanker siden 2009 til sammen trykket 17.000 milliarder dollar. Siden 2009 er total gjeld i verden økt med over 50.000 milliarder dollar til 240.000 milliarder dollar (over 2.000.000.000.000.000 kroner), som er godt over tre ganger mer enn verdens samle bruttonasjonalprodukt”, skriver Dagens Næringsliv 21/4.

I tillegg kommer verdens derivatmarked som er 20 – 25 ganger større enn verdens brutto nasjonalprodukt –  et korthus som raskt kan falle sammen og lamme hele det internasjonale bank- og finanssystemet.

Les også:

Om gjeld

Euroens skaper: – En stor feil

“Spår total kollaps av hele pengesystemet i verden”

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.