Finansspekulanter bak krisa i Norske Skog

Maleri: Edvard Munch: Den gule tømmerstokken

Den gjeldstynga papirprodusenten Norske Skog har store problemer. Det er fare for at selskapet vil bli slakta av amerikansk finanskapital med investeringselskapet Blackstone i spissen. Denne uka falt aksjekursen kraftig.

Dette kan true en rekke norske arbeidsplasser. Norske Skog er i dag et multinasjonalt konsern, en av verdens største papirprodusenter med fabrikker i seks land med 2600 ansatte globalt. I Norge eier de papirfabrikken i Skogn (ca 370 ansatte) og tradisjonelle Saugbruks i Halden (ca 520 ansatte).

Sjefen selger alle sine aksjer

Onsdag opplevde selskapet et kraftig kursfall fordi Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt solgte alle sin aksjer, tilsvarende en verdi på nesten fire millioner kroner.

Nyheten om at konsernsjefen dumpet eget selskap sendte aksjen kraftig ned torsdag morgen.  Aksjen var ned rundt 30 prosent på morgenkvisten.

Norske Skog hadde ved utgangen av mars en netto rentebærende gjeld på 6,4 milliarder kroner.

E24.no skriver:

Signalet som ligger i et slikt aksjesalg er ikke til å ta feil av: «Sjefen sjøl» tror ikke på selskapet.

Og mellom linjene er det et stykke på vei også det Ombudstvedt faktisk sier gjennom sin kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig: «Dette har sammenheng med at ledelsen har fått innskrenket mandat fra aksjonærene og obligasjonseierne til å finne en bærekraftig rekapitalisering av selskapet. Og det er en reaksjon eller et signal i forhold til det».

Men hvem er så disse aksjonærene og obligasjonseierne som vil hindre restrukturering av gjelda?  Det er her tampen brenner:

Utsatt for finansspekulasjoner

Amerikansk finanskapital begynte sine spekulasjoner mot Norske Skog  etter at ledelsen i Norske Skog i  november 2015 offentliggjorde at de ikke klarte å betjene gjelden som da var på 8,4 milliarder kroner. Mesteparten av denne gjelden skyldes lånefinansierte oppkjøp av papirfabrikker over hele verden på 1990-tallet.

  • Da kjøpte det amerikanske investeringselskapet Blackstone, gjennom datterselskapet GSO Capital Partners, seg inn som største aksjeeier i Norsk Skog.
  • Etter dette overraskende oppkjøpet hadde Adressa 29/11 2015 et oppslag med følgende overskrifter:

Ville veddemål kan avgjøre skjebnen for 2700 arbeidere i Norske Skog

Utenlandske investorer spekulerer i om Norske Skog klarer å betale milliardgjelden sin.

Poenget er at spekulasjonene ikke bare truer de ansattes arbeidsplasser, men også alle som eier, hogger og leverer tømmer til fabrikkene i Skogn og Halden.

Historiske utbetalinger

Så til neste trinn i dramaet:

  • Norske Skog har misligholdt gjelden sin. Det utløser milliardutbetalinger til investorer som har veddet på mislighold,. Dette er første gang det skjer i et slikt omfang i Norge. (Dagens Næringsliv 23/4 2016).
  • Internasjonale investorer har ifølge avisen spekulert heftig i om Norske Skog vil klare å unngå mislighold, og 22/4 bestemte en ekspertkomité at selskapet har misligholdt gjelden.
  • For investorer som har satset på mislighold gjennom såkalte CDS-kontrakter (Credit default swap), blir det dermed utbetaling. CDS er en type derivater som beskytter kreditorene.
  • Denne nevnte ekspertkomiteen består av 15 stemmeberettigede medlemmer, der ti kommer fra banker som selger CDS-er, blant annet Goldman Sachs, Morgan Stanley og Deutsche Bank. På kjøpersiden er Blackstone representert via et annet datterselskap, Cyrus Capital, som eier 3,6% av aksjene i Norske Skog.

Å ta livet av vertsdyret

Blackstone har altså kjøpt seg inn i Norsk Skog for å profittere på selskapets problemer, eventuelt også med tanke på å slakte selskapet eller selge det etter noen år.

Toppsjefen i Blackstone, Steve Schwarzman, tjente i 2015 6,4 milliarder kroner og er nr. 113 i verden, ifølge Forbes liste over verdens rikeste.

Dramaet får flere akter. Men konklusjonen er uansett slik professor og økonom Erik Reinert skriver i Klassekampen 21/5 2016 med referanse til M. Hudsons bok «Killing the host»: «En parasittisk finansøkonomi kan ta livet av vertsdyret».

Dramaet om arbeidsplassene i Halden og på Skogn forsetter.

En ekstra opplysning:

Totalt kontrollerer Blackstone nå 35,43 prosent av Norske Skog. I tillegg til å være store eiere i papirbedriften, er GSO og Cyrus også blant de største långiverne til Norske Skog.

For å gjøre forvirringen total, har GSO- og Cyrus-eier Blackstone også forsikret mange milliarder av gjelden Norske Skog har til andre kreditorer gjennom en såkalt kredittapsforsikring, noe som gjør at Blackstone sitter på flere sider av bordet.

Se også:

Spekulasjonene mot de norske skoger

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «Finansspekulanter bak krisa i Norske Skog»

Det er stengt for kommentarer.