De hemmelige våpenkjøpene til 30 milliarder kroner

Illustrasjon generert av KI.: Norge leker med ilden.

Det foregår nå en uhemmet militær opprustning i Norden. Alle partier på Stortinget har stilt seg bak langtidsplanen for forsvarssektoren  i juni i år.  Dette har åpnet for at Norge via etaten Forsvarsmateriell har sendt forespørsler til USA om å få kjøpe våpen til minst 30 milliarder kroner. En del av langtidsplanen går ut på å styrke Hæren med langtrekkende presisjonsild. Derfor har Forsvaret prioritert å gå inn for kjøp av langtrekkende raketter, rakettsystemer og missiler.  Hva skal disse offensive våpnene brukes til?

Disse bestillingene er ikke kjent i noe offentlig dokument i Norge. Men vi har  pålitelige amerikanske kilder som avslører hva Forsvarsmateriell har bestilt. Kildene er pressemeldinger fra Defense Security Cooperation Agency (DSCA) som er et direktorat underlagt det amerikanske forsvarsdepartementet. Her kan vi lese om tre potensielle våpenkjøp som amerikanerne har godkjent:

Første bestilling: Missiler til 20,5 milliarder kroner til F-35 flyene

Norge har fått godkjent et potensielt kjøp av AIM-120C-8 avanserte middeldistanse luft-til-luft missiler og relatert utstyr til en estimert kostnad på 1,94 milliarder dollar.

Dette framgår av en pressemelding datert 11. juni fra DSCA. Salget blir også omtalt i Shepard Media som skriver at disse missilene vil kunne brukes på Norges flåte av F-35 kampfly.

Andre bestilling: Raketter og rakettsystemer til 6,2 milliarder kroner

Jeg har omtalt denne bestillingen tidligere: Norge har fått godkjent et kjøp av langtrekkende raketter og rakettsystemer til en verdi av 6,2 milliarder kroner fra USA (580 millioner dollar).  Dette framgår av en pressemelding datert 9. august fra DSCA.

Det dreier seg om at Norge skal kjøpe  16 Himars-rakettsystemer, 15 GMLRS- rakettsystemer og 100 Atacms- raketter. Atacms har en rekkevidde på 300 kilometer. Dette kjøpet må følges opp av opp mot åtte representanter fra det amerikanske regjeringen to ganger i året.

Som fast spaltist i Friheten ba jeg om innsyn i Forsvarsmaterielles korrespodanse i forbindelse med denne forespørselen til USA. Jeg fikk etter hvert tilsendt seks dokumenter fra Forsvarsmateriell med «delvis innsyn». Bare ett av disse dokumentene er relevant. Det er et dels sladdet dokument der jeg kan finne mer i detaljert spesifiseringa av hvilke våpen Norge ønsker å kjøpe. Det framgår ikke hvilke dato forespørselen ble sendt. For meg understreker det mitt hovedpoeng: at disse bestillingene er skjult for offentligheten.

Kontrakter på våpenkjøp på over 500 millioner skal opp i Stortinget, men Regjeringen vil endre dette til alle våpenkjøp over en milliard.

Tredje bestilling: Luft-til-luft missiler til 4,3 milliarder kroner til F-35 flyene

Norge har også fått godkjent et potensielt kjøp som inkluderer avanserte luft-til-luft-missiler med forlenget rekkevidde (AMRAAM-ER) og relatert utstyr, til en estimert kostnad på 405 millioner dollar ( ca. 4,3 milliarder kroner).

Dette framgår av en pressemelding fra DSCA datert 22/8-24 og publisert under overskrift «Norway – Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles–Extended Range» på den offisielle nettsida til Defense Security Cooperation Agency. Her kan vi lese:

«The Government of Norway has requested to buy one hundred (100) Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles-Extended Range (AMRAAM-ER) and four (4) AMRAAM AIM-120C-8 guidance sections.»

Detaljene i våpenkjøpet kan du lese nærmere i pressemeldinga. Store norske leksikon skriver om luft-til-luft missiler:

«Luft-til-luft-missil er et styrt, selvdrevet våpen brukt av fly mot fiendtlige fly. …. Moderne luft-til-luft-missiler er svært effektive, og kan skyte ned fiendtlige fly utenfor pilotens synsvidde. I Norge bruker  Luftforsvaret mellomdistansemissilet AMRAAM på F-35. «

Disse missilene skal altså brukes på  F-35 flyene. Dette flykjøpet er det dyreste skattefinansierte kjøpet i norsk historie, og lekkede Wikileaks dokumenter avslørte at Norge ble utsatt for hemmelige påvirkning fra USA for å kjøpe flyene til overpris. Riksrevisjonen skriver 7/12 23 i sin undersøkelse om innfasingen av F-35:

«Levetidskostnadene anslår hvor mye flyene totalt kommer til å koste den norske stat, fra anskaffelse i 2014 til drift og avhending i 2054. Nå er levetidskostnadene estimert til 349 milliarder kroner, men Riksrevisjonens undersøkelse viser at viktige kostnader er utelatt fra beregningene.»

Fjerde bestilling: Lang-distanse missiler med rekkevidde på opp til 500 kilometer – avslått av USA

Jeg har omtalt denne bestillingen tidligere. USA vil ikke selge de nyutviklede lang-distanse missilene PRsM til Norge som har en rekkevidde på opp til 500 kilometer. Prislappen er ukjent.

Voldsom opprusting i nordområdene

Vi kan ikke se disse våpenkjøpene isolert fra den voldsomme opprustningen som skjer i nordområdene: utbygging av militær transportkorridorer inn mot den russiske grensa, opprettelsen av amerikanske baser i hele Norden og stadig flere militære øvelser. Det har skutt fart etter Sverige og Finland gikk inn i NATO.

NRK skreiv 20/6-24 om hvordan Norge, Sverige og Finland er blitt enige om å etablere militær transportkorridor i Norden.  Det var et møte i Bodø i juni i år der statsministrene i Norge, Sverige og Finland ble enige om å åpne landkorridorer for amerikanske og andre allierte styrker. Korridoren skal gå gjennom Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland, slik at militært personell raskt kan flyttes fra norske havner gjennom Sverige og Finland.

I revidert nasjonalbudsjett er det også satt av penger til å ruste opp veier inn mot grensene av Russland, og til flere krysningsspor på Ofotbanen mellom Narvik og riksgrensen. I hele Norden skal det nå etableres 47 amerikanske baser med amerikansk jurisdiksjon.

Lek med ild

Hovedleverandør av bestilte våpnene er våpengiganten Lockheed Martin som til og med Oljefondet har trukket seg ut av. I 2005 ble Lockheed Martin utelukket av Oljefondet fordi de produserte klasevåpen. De sier at de har sluttet med klaseammunisjon, men i 2013 ble selskapet i stedet fortsatt utelukket fordi det produserer sentrale komponenter til atomvåpen.

Raketter som kan nå mål på opp til 500 kilometer, kan selvsagt skytes langt inn i Russland og ødelegge mål der. Murmansk ligger 200 km fra den norske grensa. Her er hovedbasen for Russlands nordflåte. Spørsmålet blir: Hva ønsker Norge å bruke alle disse langtrekkende missilene og rakettene til?

Denne opprustninga i nord vil selvsagt bli møtt med mottiltak på russisk side. Det er en evig spiral av opprustning av dødelige våpen på begge sider av grensa slik vi kjente den fra den kalde krigen. «NATO er en atomallianse», ifølge Stoltenberg. Stoltenbergs motto om at «våpen er veien til fred» gjennomsyrer nå norsk offentlighet. Militarisering er blitt statsideologi. Vi har sett liknende fenomener tidligere i historia. Og vi burde ikke sove godt om natta.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.