Norge med enormt våpenkjøp fra amerikansk våpenprodusent

Illustrasjon er generert av KI

Rødt fortrekker at Forsvaret kjøper inn norske ullsokker og poteter, men hva sier så partiet om kjøp av amerikanske langtrekkende raketter fra Lookhead Martin? 

USA har godkjent at den norske Regjeringen skal få kjøpe militært utstyr for 6,2 milliarder kroner, melder Nettavisen 10. august. Det dreier seg om rakettsystemer produsert av den amerikanske våpenprodusenten Lookhead Martin. I en pressemelding publisert på nettsida til USAs organ for militært samarbeid presiseres det nærmere detaljer på hva kjøpet vil innebære. Målet for kjøpet er følgende:

«Dette foreslåtte salget vil støtte USAs utenrikspolitiske mål og nasjonale sikkerhetsmål ved å forbedre sikkerheten til en NATO-alliert som er en viktig kraft for politisk stabilitet og økonomisk fremgang i Europa». 

At våpenkjøpet vil styrke USAs mål om å dominere verden, politisk, økonomisk og militært, er det ingen tvil om. At våpenkjøpet er stort, kommer fram videre i pressemeldinga:

«Gjennomføringen av dette foreslåtte salget vil kreve at opptil åtte (8) representanter fra den amerikanske regjeringen og opptil fem (5) representanter fra entreprenøren reiser til Norge for programgjennomganger for å støtte programmet. Reisen forventes å finne sted omtrent to ganger i året etter behov for å støtte utplassering av utstyr og opplæring. Det vil ikke være noen negativ innvirkning på USAs forsvarsberedskap som følge av dette foreslåtte salget.»

Våpenkjøpet må selvsagt også sees i sammenheng med langtidsplan for Forsvaret som alle partier enstemmig støtter.  «Enigheten betyr at det skal brukes 611 milliarder kroner mer på forsvaret av Norge de neste 12 årene», skriver Regjeringen på sin nettside.

Ullsokker og poteter

Rødts begrunnelse for å være med på forsvarsforliket, virker i dag underlig. Bjørnar Moxnes sier for eksempel på Rødts nettside:

– Rødt har fått gjennomslag for at Stortinget nå skal vedta at Forsvaret i større grad skal benytte lokale leverandører, slik vi varslet at var viktig før forhandlingene startet. Sjelden har det passet så bra å si “tenke globalt, handle lokalt”, sier Moxnes.

Til VG 5/4-24 går Moxnes et skritt videre:

– Vi kan ikke ha det slik at Forsvaret velger vekk lokale leverandører av sokker, potet, brød og tørrmat til fordel for leverandører langt borte, sier Moxnes.

Han er misfornøyd med ullsokkprodusenten Sara Duodji i Karasjok måttet gi tapt til en leverandør fra Mongolia.

Rødt understreker også forsvarskomiteens prioriteringer på sin nettside:

«Komiteen vektlegger at en forsterket egenevne styrker forutsetningene for mer nasjonal selvstendighet og gjør Norge bedre rustet til å trygge landets befolkning, demokrati, selvråderett, territorielle integritet og ressurser.» 

Med tanke på de amerikanske basene og kjøp av amerikanske kampfly (F – 35) og raketter, virker disse ordene tømt for innhold.  (F -35 er også produsert av Lookhaed Martin).

Rød Ungdom protesterer

Rød Ungdom har protestert mot at moderpartiet støtter forsvarsforliket. I en uttakelse som ligger på deres nettside, skriver de blant annet:

«Rød Ungdom er grunnleggende kritisk til den type opprustningspolitikk. Verdens militære stormakter ruster opp som aldri før, og faren for en ny verdenskrig øker. Når Norge bruker milliarder på økt opprustning, legger vi oss på en lik linje som de fleste andre NATO-land. NATO er allerede verdens største pådriver for opprustning, og står for 55% av verdens samlede militære utgifter. På tross av dette, har NATO planer om å ruste opp ytterligere. Dette skjer gjennom kravet om at medlemslandene skal bruke minst 2% av BNP på militæret. Norge satser på en enda mer ytterliggående opprustning, da vi har som mål å bruke 3% av vår BNP på militæret. Når Norge gjennom forsvarsforliket legger seg på samme opprustningslinje som resten av NATO, tar også vi del i den globale, livsfarlige opprustningsspiralen.»

Når stortingsrepresentantene for Rødt i Klassekampen blir utfordra på dette spørsmålet av medlemmer, velger de å tie. I alle fall så langt.

Les også:

Rødts våpenstøtte var en fatal feil

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

8 kommentarer til «Norge med enormt våpenkjøp fra amerikansk våpenprodusent»

  1. Hei Øyvind.

    Vi må snart ta en kaffekopp eller to ser jeg. Det er jo nettopp mangelen på på et troverdig og avskrekkende forsvar som har ført oss til krig i Europa. Gjennom LTPen vil dette gradvis bedre seg. Det eneste problemet jeg ser er at denne kursendringen kommer 8 år for seint. Russland angrep Ukraina allerede i 2014 og har fått ture frem med sin menneskefiendtlige politikk uten motstand altfor lenge.

    Vh
    Morten

  2. Hei Morten.

    Bra med kommentar. Ser at vi trenger en kaffekopp eller to. Jeg savna deg på Krabbefesten i går, men forsto at du var i Nordsjøen. Det var hyggelig likevel.

    Er stort sett i Søgne de nærmeste ukene. Ta kontakt når det passer.

    Hilsen Øyvind

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.