Innledning om nysnakk-ordboka
I Georg Orwells dystopiske roman 1984 møter vi filologen Syme, ansatt i Sannhetsministeriet i diktaturstaten Oceania, som er spesialist på nysnakk (eller nytale) som det engelske ordet Newspeak er oversatt til i ulike norske utgaver av boka. Syme er med i det enorme teamet som har til oppgave å utarbeide ellevte utgave av nysnakk-ordboka.
Syme uttrykker målsetninga for ordboka slik: «Jeg tror du går ut fra at vår viktigste oppgave er å finne opp nye ord. Overhodet ikke! Vi ødelegger ord – mengder av ord, hundrevis av ord hver dag. Vi skjære språket ned til beinet!»
Målet er å omskrive språket slik at den nye terminologien og dagligspråket gjør det umulig å formulere opposisjonelle eller avvikende tanker. På sikt vil det bety å innskrenke tanken. På den måten vil man sette en stopper for alle tankeforbrytelser. Syme har også et annet ord for nysnakk: kvakksnakk, å kvekke som en and.
I det gigantiske bygget som rommer Sannhetsministeriet står følgende slagord meislet inn i den hvite fasaden med elegante bokstaver:
Krig er fred
Frihet er trelldom
Uvitenhet er styrke
I Norge i dag er nykvakksnakk noe som politikere, byråkrater, taleskrivere, Pr-folk, markedsavdelinger og mediefolk utvikler hver dag – og det kan sammenliknes med Symes arbeid i Sannhetsministeriet. De markedsretter språket og sier det motsatte av realitetene.
Jeg har skrevet om dette før da daværende helseminister Bent Høie ble kåret til «Master of Newspeak 2021» Etter dette har det ikke manglet på nye eksempler og nye kandidater. Jeg har latt meg inspirere av Syme og har satt meg fore å føre opp oppslagsord med moderne norsk nysnakk/nykvakk for å advare mot denne totalitære radbrekninga av språket.
Jeg har tenkt å publisere nykvakk puljevis med ujevne mellomrom. Kom gjerne med tips.
Her kommer de første oppslagsordene:
Våpen er veien til fred
Dette er et direkte sitat av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Han har også uttalt at atomvåpen er NATOs siste sikkerhetsgaranti og et middel for å bevare fred.
Som vi ser er Stoltenberg her helt på linje med Sannhetsministeriet i Oceania.
Det grønne skiftet
er en forretningsmodell for private aktører som suger offentlige budsjetter for milliarder uten at det bidrar noe til mindre naturtap eller utslipp. Det grønne skiftet er det grådige skiftet.
Det nye industrieventyret
er et trylleformular uten reelt innhold som bidrar til å utløse milliarder av offentlige støtte til tvilsomme «grønne» prosjekter (se oppslagsord Det grønne skiftet)
Ordet industrieventyr er brukt om norsk batteriproduksjon (skal skaffe 30 000 arbeidsplasser innen 2030), vindmøller til havs (skal skaffe over 60 000 arbeidsplasser innen 2050) og datasenter på Jæren (skulle skaffe 60 000 arbeidsplasser).
Regjeringen kaller også gruvedrift til havs et mulig nytt industrieventyr. Å skrape havbunnen tomt for liv i store sårbare områder blir også regnet som en del av Det grønne skiftet.
Her kommer resultatene: Så langt er det åpnet en batterifabrikk i Arendal der det offentlige har investert milliarder – og som er avhengig av et statlig garantilån på 1,5 milliarder før nyttår. Batterifabrikken Freyr har produsert bare milliardærer og bonuser for spekulantene – og ikke ett batteri. Datasenteret på Time på Jæren er lagt på is.
Så langt er det elleve havvindturbiner til havs: Hywind Tampen i Nordsjøen som produserer Norges dyreste kraft.
Havvindmøller er vår tids pyramider
Dette ble ytret av statsminister Støre i forbindelse med åpningen av Hywind Tampen i fjor. Pyramidene i Egypt er monumentale gravanlegg, og de ble bygd for 4000 til 5000 år siden og gjør ingen skade på miljøet rundt. Levetiden på vindturbiner er i beste fall 25 år til 30 år.
Så i denne første oversikten over kvakksnakk, kan vi føre til et lite dikt:
Det er stor forskjell på å bygge kolosser i sand Og å bygge liknende kolosser i vann der de fort tæres ned av tidens tann Så sammenlikningen med pyramider er ikke særlig god Så for din del kan du ta det helt med ro: Gahr Støre blir neppe den nye farao.
3 kommentarer til «Ny utgave av nysnakk-ordboka»
Det er stengt for kommentarer.