Det kjemiske landbrukets stille folkemord

Et barn i Argentina med antatte glyfosat-skader (Kehrer Verlag / Pablo Piovano).

Argentina er en av verdens ledende produsenter av soya som eksporteres til dyrefor i Europa og Kina. Soyamarkene strekker seg over den enorme pampasen i områdene rundt Buenos Aires. Mengder av ugressmiddelet glyfosat sprøytes med fly over markene og fører til store helseproblemer for landsbybefolkningen. I realiteten foregår det et stille folkemord. 

I byen Chabás i provinsen Santa Fe er soya dyrka siden 1990-tallet. Byens borgermester Lucas Lesgart er også tannlege. Han oppdaga for mange år siden at mange pasienter hadde en sjelden type munnhulekreft.  Den viktigste dødsårsaken i byen er kreft.

Damian Verzeñassi er professor i medisin ved universitetet i Rosario, Argentinas tredje største by. Han har siden 2010 sammen med sine studenter gjennomført tusenvis av spørreskjemaundersøkelser i argentinske landsbyer. I de første evalueringer viste det seg at i de fleste landsbyer opptrådte bestemte sykdommer, og krefthyppigheten var nesten dobbelt så høy som landsgjennomsnittet. Hyppigste dødsårsak var tumorer og påfallende mange forekomster av aborter og misdannelser.

I noen uker ble plutselig Verzeñassi nekta adgang til sitt kontor, men etter press fra inn- og utland, fikk han igjen adgang til forskningsresultatene. Årsaken til utestengelsen er ikke kjent, men det er sterke økonomiske krefter som kjemper mot forskere som Verzeñassi og hans kolleger.

Tradisjonelt er det det Monsanto som har produsert ugressmiddelet Roundup der glyfosat er det aktive kjemiske middelet.  Seks multinasjonale selskaper – Bayer, Monsanto, BASF, Dow Chemical, Syngenta og DuPont – har til nå kontrollert 75% av verdensmarkedet for plantevernmidler og frø.

EU-kommisjonen har nå godkjent sammenslåingen av den tyske legemiddelgiganten Bayer og den amerikanske landbruksgiganten Monsanto som vil resultere i verdens største aktør innen frø og plantegift.  Samtidig har EU vedtatt å forlenge tillatelsen til å bruke glyfosat for fem år etter lobbyvirksomhet fra Monsanto og til tross for store protester.

På denne bloggen vil du finne en rekke artikler som handler om agrarselskapenes enorme makt og deres skitne forhistorie.

Kilde:

https://gylle.dk/bliver-man-syg-af-glyphosat/

Se også:

Monsantos offer

Vil Bayer-konsernet sluke Monsanto?

Økt motstand mot glyfosat

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

3 kommentarer til «Det kjemiske landbrukets stille folkemord»

Det er stengt for kommentarer.