Vil Bayer-konsernet sluke Monsanto?

Denne uka ble det klart at den tyske kjemi- og farmasøytgiganten Bayer AG er et skritt nærmere oppkjøp av amerikanske Monsanto. De har lagt inn et bud på omtrent 545 milliarder kroner som vil være den største overtagelsen et tysk selskap har gjort noensinne. Bayer har 120 000 ansatte og Monsanto har drøyt 25 000. En slik fusjon vil skape et selskap som kontrollerer 25% av markedet for salg av frø og plantevernmidler.

Salget må godkjennes av konkurransemyndigheter og Monsantos aksjeeiere. Bayer forventer at salget  gjennomføres i løpet av 2017. En rekke Wall Street-banker vil tjene flere hundre millioner dollar på de finansielle transaksjonene. Det norske oljefondet vil tjene titalls millioner dollar på salget, fordi de eier 0,82% prosent av aksjene i Monsanto. (Oljefondet eier for øvrig 1,65% av aksjene i Bayer).

Monsanto er vel kjent for sine ugjerninger, ikke minst som produsent av det kjemiske stoffet Agent Orange som drepte og ødela mennesker og vegetasjon under Vietnamkrigen. Vietnamesiske myndigheter antyder at tre millioner ble eksponert for disse kjemikaliene.

Monsanto er også ledende i produksjon av genmanipulerte frø som dels er forbudt i Europa. Bayer + Monsanto vil legge et enormt press på å få oppheva et slikt forbud. Med en slik markedsmakt kan det nye selskapet dessuten lage frø til planter som bare tåler plantevernmidler fra egen produksjon.

Napalm og Zyklon B

Seks multinasjonale selskaper – Bayer, Monsanto , BASF, Dow Chemical, Syngenta (sveitsisk)  og DuPont – kontrollerer i dag 75% av verdensmarkedet for plantevernmidler og frø.

Det foregår også forhandlinger om sammenslåing av DuPont og Dow som begge er amerikanske.  Dow er kjent fordi de produsere napalmen som ble brukt under Vietnamkrigen. Hvorfor er det ingen som snakker om dette i forbindelse med sensuren av bildet av Napalm-jenta på Facebook?  Er ikke dette også en del av vår felles historie som Solberg snakker om?

Nei, det er nok ikke det. Det er definitivt heller ikke en del av vår felles historiske hukommelse at Bayer og BASF var en del av IG Farbenindustrie som under andre verdenskrigen produserte gassen Zyklon B som ble brukt i gasskammerne, og at de brukte konsentrasjonsleirfanger i fabrikkene sine og drev eksperimenter  på  mennesker. Mer om dette seinere.

Poenget er at det nå er et fåtall multinasjonale selskaper som  kontrollerer matproduksjonen fra frø til forbruker.  Det er agro-businessens profittjag som skaper betingelsene for sulten i verden; at nærmere ni millioner mennesker dør hvert år av sultrelaterte årsaker.  Dette er hovedtesen i i boka Sult av argentineren Martín Caparrós.

Agro – selskapene har en uhyggelig fortid.

Men framtida ser like uhyggelig ut hvis vi ikke får fram det grunnleggende spørsmålet: Hvem skal eie jorda?

Så enkelt er det. Og så vanskelig.

Se også:

Kornhandelens ABC

http://steigan.no/2016/07/03/derfor-gar-det-darlig-med-biene/

Kilder:

http://www.dn.no/nyheter/utenriks/2016/09/14/1718/bayer-med-rekordoppkjp-av-monsanto

http://e24.no/utenriks/bayer-vurderer-aa-kjoepe-monsanto-for-464-milliarder/23786292

https://www.nbim.no/fondet/beholdninger/

https://no.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange

http://www.sourcewatch.org/index.php/Dow_Chemical_Company#Napalm

http://www.sourcewatch.org/index.php/Monsanto_and_Agent_Orange

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

5 kommentarer til «Vil Bayer-konsernet sluke Monsanto?»

Det er stengt for kommentarer.