To etterlyste kristiansandere ble eiendomsbaroner i Dubai

Fra havna i Dubai som er en av verdens mest hemmelighetsfulle skatteparadiser. foto: Wikimedia Commens.

E24 avslørte 07.05. hvordan Rolf Gunnar Hultin (73) og Terje Oddvar Steinsland (70) misbrukte statlige støtteordninger på titalls millioner til å kjøpe opp en rekke eiendommer i Dubai. Begge bodde i sin tid i Kristiansand og opprettet en rekke selskap på Sørlandet som i mange år fikk penger fra SkatteFUNN-ordningen som gir fradrag for kostnader til forskning og utvikling. Da Økokrim åpnet rettsak mot de to i 2018, møtte de ikke opp. De to er i dag etterlyst internasjonalt.

Ifølge E24 eier Hultin eiendommer til en verdi av 15 millioner kroner mens Steinsland eiendommer har en verdi av 6 millioner i Dubai. Dubai er et sjeikdømme som inngår i føderasjonen De forente Arabiske Emirater som er en av de ti mest hemmelighetsfulle skatteparadisene i verden ifølge Tax Justice Norway.

Ifølge Økokrim ble de to siktet for til sammen å ha unndratt skatt for 36 millioner kroner. Ifølge tiltalen skal de har fått støtte til 12 av sine selskaper på Sørlandet av SkatteFUNN. Mange av selskapene fikk millionstøtte år etter år i perioden 2005 til 2013. Hultin og Steinsland fortalte at de angivelige forskningsprosjektene foregikk i Dubai og med lokal arbeidskraft.

Selskapene opererte innenfor en rekke bransjer som «Sangskolen med nettbasert sangundervisning». Mens ett selskap «skulle revolusjonere overføring av data mellom skip til havs» skullet et annet «utvikle et treningsprogram som kunne forebygge sykdommen kols». Ifølge politiet var både prosjektene og kostnadene fiktive, og det ble aldri registrert noen resultater. I 2014 ble flere av selskapene ransaket av politiet. Alle er i dag oppløst.

SkatteFUNN har på få år vokst til å Norges største støtteordning for forskning og utvikling, og bedriftene kan få utbetalt støtte eller få skattefradrag. Ordningen ligger under Forskningsrådet. Det har tidligere vært elendig kontroll med utbetaling til tvilsomme prosjekter. Ikke minst etter saken mot de to sørlendingene, ble ordningen evaluert og det skal ha blitt strammet inn.

Saken om Hultin og Steinsland avdekker en liten bit av problemet med nettverk av skatteparadis og deres trussel mot velferdsstaten. E 24 har i en omfattende lekkasjesak avslørt at 374 eiendommer i Dubai kan knyttes til Norge, Verdien av eiendommene er anslått til over en milliard kroner. 214 personer som er navngitt i Dubai-lekkasjen, som stammer fra starten av 2020, var skattemessig bosatt i Norge ved utgangen av 2019. Bare 39 personer meldte fra til norske skattemyndigheter at de hadde eiendom i De forente arabiske emirater, som Dubai er en del av. Det viser ligningsdata E24 har fått innsyn i.

Artikkelen er først publisert i Argument Agder.

Les også:

Eiendomsformuer skjult i Dubai

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.