Tidligere Danske Bank-toppsjef Thomas Borgen sikta av dansk politi

 

Dagens Næringsliv melder 7. mai at den tidligere norske toppsjefen i Danske Bank, Thomas Borgen, nå er sikta av dansk økokrim i forbindelse med den historisk store hvitvaskingsskandalen som foregikk i bankens estiske filial. Danske politi har også ransaka Borgens hjem. Han var ansvarlig for bankens internasjonale virksomhet i perioden 2009 til 2012.

En granskingsrapport som ble lagt fram 19/9 i fjor, viste at Danske Banks filial i Estland hadde «strømmet» nesten 200 milliarder euro til russiske og andre utenlandske kunder i perioden mellom 2007 og 2015. Mesteparten av dette beløpet er «mistenkelige», altså hvitvasking av ulovlige penger. Blant annet skal store pengesummer gått fra det korrupte Aserbajdsjan via Danske Bank i Estland til mottakere i Europa og skatteparadis.  Danske Bank skal ha tjent 1,5 milliarder danske kroner på denne kriminaliteten.

Etter avsløringene gikk Borgen av som konsernsjef.  I 2018, før han gikk av som toppsjef 1. oktober, tjente han  16,5 millioner kroner, inkludert pensjonsrettigheter. I tillegg fikk Borgen en etterlønn på 19,5 millioner kroner.

DN skriver 11/5 at også Henrik Ramlau-Hansen, tidligere formann i det danske finanstilsynet, er sikta i hvitvaskingsskandalen. Han var økonomidirektør i Danske Bank fram til 2016, da han ble formann for landets Finanstilsyn.

Les mer:

https://andresensblogg.no/hvitvaskingsskandale-i-danske-bank-sjefen-far-175-millioner-i-sluttpakke/

Kriminelle nettverk bak Europas største skattesvindel

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.