Hvitvaskingsskandale i Danske Bank: sjefen får millioner i sluttpakke

 

Danske Bank er ansvarlig for en historisk stor hvitvasking av kriminelle penger.  Den norske konsernsjefen i Danske Bank – Thomas Borgen –  må gå  pga. hvitvaskinga og får med seg sluttpakke på 17.5 norske millioner (13,7 millioner danske kroner).

En granskingsrapport som ble lagt fram onsdag 19/9, viste at Danske Banks filial i Estland hadde “strømmet” nesten 200 milliarder euro til russiske og andre utenlandske kunder i perioden mellom 2007 og 2015. Mesteparten av dette beløpet er “mistenkelige”, altså hvitvasking av ulovlige penger. Blant annet skal store pengesummer gått fra det korrupte Aserbajdsjan via Danske Bank i Estland til mottakere i Europa og skatteparadis.  Danske Bank skal ha tjent 1,5 milliarder danske kroner på denne kriminaliteten.

Borgen var øverste sjef for den baltiske virksomheten for Danske Bank i flere år før han ble toppsjef våren 2013.

Hvitvaskingsskandalen er ikke over med dette. Vi har sett bare toppen av isfjellet. Skandalen er under etterforskning i mange land. Det danske finanstilsynet har svikta totalt og må nå gjenoppta saken. Myndighetene i Danmark og Estland har kjent til dette i mange år uten å ha løfta en finger. Det skjedde noe først da pressa begynte å skrive om skandalen.

Banken risikerer bøter på 4 milliarder danske kroner. Borgen må muligens betale tilbake 20 millioner han har fått som tidligere bonuser fra perioden 2007 til 2015. I denne perioden har han selvsagt også fått utbetale en klekkelig årslønn som ikke blir berørt.

Journalist Bård Bjerkholt kommenterer det slik i Dagens Næringsliv 21/9:

Den danske hvitvaskingsskandalen er også et nederlag for EUs innsats mot illegale pengestrømmer. (—-) Suspekte kapitalstrømmer i milliardklassen renner tilsynelatende motstandsløst gjennom det europeiske finanssystemet hvert år.

Det er nå ti år siden finanskrisa som førte det til en vedvarende krise i verdensøkonomien som ruinerte land og kasta millioner ut i arbeidsledighet og fattigdom. Ingen ansvarlige er straffa. Slik forsetter det på samme måte: Thomas Borgen er øverste ansvarlige for hvitvaskinga i Estland og burde sitte inne noen år på vann og brød. Men slik skjer garantert ikke så lenge finanskapitalen styrer verden.

Se også:

Finanskapitalens diktatur

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

6 kommentarer til «Hvitvaskingsskandale i Danske Bank: sjefen får millioner i sluttpakke»

Det er stengt for kommentarer.