Støre og pengegaloppen

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson måtte trekke seg som islandsk statsminister i 2016 da det ble avslørt at han hadde investert i selskapet Wintris som var registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyene. Dette selskapet hadde tjent stort på den islandske finanskrisa.

Men er Støres sak noe bedre? Hadde Støre vært en vanlig kapitalist, hadde knapt noen stilt spørsmål ved hans investeringer. Men som statsministerkandidat og leder for Arbeiderpartiet, blir alle avsløringene pinlige.  Dette innser Støre ettersom han kvitter seg med investeringene etter hvert som avisene skriver om dem.   

Han innrømmer i Dagens Næringsliv 8/9 at han har investert i fondet Egerton Capital Eqiity Fund PLC. Men han benekter at det er et hedgefond til tross for at det er registrert som dette i oversikten fra det amerikanske finanstilsynet.

Egerton Capital består av en rekke fond. Hovedkontoret ligger i City of London, men som andre finansinstitusjoner har de jurisdiksjon i skatteparadis, de fleste i Irland. Tre av Egertons fond er også registret på oversikten fra Cayman Islands Monetary Authority, oppdatert 30. juni i år.

Atomvåpen og bombefly

Støres investeringer er altså i det irskregistrerte Egerton Capital Eqiity Fund PLC som har hatt investeringer i det amerikanske selskapet Northrop Grumman som er sentral i den amerikanske våpenindustrien. De er blant annet kjent for å ha produsert bombeflyet B2 og er involvert i produksjon og vedlikehold av det interkontinentale atommissilet Minutemann III, ifølge DN 8/9.

I tillegg har fondet vært inne i lavprisflyselskapet Ryanair og det svenske gamblingselskapet Betsson.

Kommentator Frithjof Jacobsen skriver i VG 6/9:

EgertonCapital (UK) LLP, som er fondets fulle navn er ikke et vanlig aksjefond. Det har like lite til felles med de store fondene norske småsparere setter penger i, som en billigbillett på Ryan Air har å gjøre med et privatfly. Egerton beskrives som et hedgefond, og er forbeholdt noen få investorer. På sin egen hjemmeside beskriver de kundemassen (the client base) som blant andre legater, stiftelser, pensjonsfond og «high net worth individuals» som er engelsk finansspråk for svært rike personer. Fondets kontor i London ligger på en eksklusiv adresse i Mayfair.

Egerton driver med svært aktiv forvaltning, det vil si at de går ut og inn av store aksjeposter i jakt på profitt. Evnen til å plukke de rette aksjene for kjøp og salg er det forvalterne tjener store penger på. For seg selv, og for dem som eier fondsandeler. Mens vanlige aksjesparefond som regel fordeler pengene etter en indeks, og i liten grad driver aktiv forvaltning, er hedgefond av Egertons type langt mer aktive, og går ut og inn av aksjer med store beløp. Alt for å oppnå maksimal avkastning.

Selskapet oppgir også at de kan handle i såkalte derivater, det vil si avanserte finansielle instrumenter som vanlige norske aksjefond ligger langt unna. Så vidt jeg kan se er det misvisende å bruke ordet aksjefond om Egerton i det hele tatt. Et hedgefond er nemlig noe helt annet.

——- 
Jeg kan ikke huske at en norsk statsministerkandidat eller en statsråd har sittet med eiendeler i et hedgefond. Støre skal ha sittet med denne andelen også mens han satt i regjering, så vidt jeg forstår. Det betyr ikke at det er ulovlig, men å investere i et selskap som driver så aktiv aksjeplukking kan være problematisk.

Privatsak? 

Støres fond har jurisdiksjon i Irland som Oxfam i 2016 regnet for å være det sjette verste skatteparadiset i verden. Irland tilbyr selskaper et formelt registreringssted uten at det stilles krav til at de faktisk har virksomhet der. Det gir fristed til internasjonale aktører som ellers ville ha vært skattepliktige i eget hjemland, eller i det landet de opparbeider en inntekt.

Støre skiller seg ikke fra andre som spekulerer på det internasjonale finansmarkedet. Disse aktørene opprettholder systemet med skatteparadis som er en trussel mot liv, velferd og helse for folk over hele verden – og bidrar til å øke de sosiale forskjellene ytterligere. Det er dette systemet Støre legitimerer med sine investeringer.

Støres privatøkonomi er slett ingen privatsak som ikke har noe med Arbeiderpartiets politikk å gjøre, slik enkelte vil ha det til.

Se også:

Å smusse til jordas overflate

Støre og pengegaloppen

Beretningen om et varslet ran

Spilldemonen tar rotta på oss!

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.