Solsteinen

Aztekerne var et krigerfolk som dominerte det sentrale Mexico før den spanske erobringa i 1519. Men aztekernes kultur bygde videre på tidligere indianske sivilisasjoner og absorberte deres tidligere kultur og religion.

Denne solsteinen brukte aztekerne som et alter til menneskeofringer.  Den er rikt dekorert med aztekiske skrifttegn og symboler i et sirkelrundt mønster hugget ut i relieff på en plan flate. Den veier 24 tonn og er 3,6 meter i diameter. I midten ser du solas ansikt og dens klør.

Steinen er en kalender som bygger på prinsippet om at verden beveger seg i sykluser på 52 år. Offerpestene skar hjerte ut av ofrene og holdt hjertene opp mot sola. Da fikk sola kraft til å opprettholde en ny syklus. Ofringene var særlig intens hvert 52. år da offerprestene visstnok til slutt seigna om av utmattelse.

Tankegangen var at om ikke disse menneske, som regel krigsfanger, ikke ble ofra, så ville alle og alt gå til grunne. Vi vil si at dette er barbari og ondskap. Det er da viktig å forstå at religiøse vrangforestillinger – eller tvangstanker – kan få mennesker til å utøve de mest barbariske handlinger og tro de ikke har noe annet valg.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.