Pengegaloppen i Rogaland

Marinus van Roejmerswaelen: 
Pengeveksleren og hans kone, 1539

«Den største advokatskandalen i norsk historie» avsløres i disse dager. Det dreier seg om en tidligere ansatt i advokatfirmaet Bull Årstad i Stavanger som gjennom minst 15 år har svindlet velstående rogalendinger for minst 550 millioner kroner. Det stinker av hele saken.

Dette er en ponzi-skandale, som Madoff-skandalen i USA. Det betyr at svindleren bygger opp en pyramide der han er avhengig av nye investeringer hele tida. Til slutt stopper investeringene opp, og svindleren kan ikke innfri renteutbetalingene. Pyramiden faller sammen, bløffen blir avslørt og pengene er forduftet.

Det dreier seg om juristen og siviløkonomen Per Asle Ousdal som var kjent som en vellykket forretningsadvokat med stort kontaktnett og prestisjetunge styreverv. Men fra kontoret til advokatfirmaet Bull Årstad drev han en fiktiv lånevirksomhet med hundrevis av millioner kroner.


Gjennom advokaten fikk mange av Sandnes- og Stavanger-regionens velstående næringslivseiere tilbud om å låne ut millioner av kroner til nye prosjekter mot løfte om 10–15 prosent rente. Advokatfirmaet Bull Årstad garantere for at lånene ble tilbakebetalt. Men ingen finner låntagere i andre enden. Garantiene var falske, mener advokatfirmaet. Kreditorer og bostyrer forsøker å finne ut av hvor pengene har tatt veien.

31/12-23 sluttet svindleren i Bull Årstad etter 28 års ansettelse.  «Jeg ønsker nå å styre arbeidshverdagen selv i større grad,» sa han til Advokatwatch. Fra sitt nye kontor i Sandnes foresatte han lånevirksomheten.

I slutten av mai kom så en politianmeldelse fra de tidligere kollegaene på Bull Årstad. Få dager etter skøyt han seg på hytta si i Sirdal.

Ousdal hadde skaffet seg en rekke verdifulle eiendommer, inkludert flere landeiendommer. Advokaten eide fire dyre biler og en rekke kunstverk. I løpet av 2023 ble eiendommene sterkt belånt, noe som tyder på at pyramiden var i ferd med å kollapse.

Det krever godkjennelse av Finanstilsynet for å drive utlånsvirksomhet, noe advokaten ikke hadde. Flere av låntakerne forteller til DN at de hadde fått klarsignal fra regnskapsfører og revisor. Pengene ble overført til Bull Årstads klientkontoer.

Ifølge Brønnøysundregisteret er alle regnskap godkjent fra 2001 til 2023. De seinere åra har revisjonsselskap RSM NORGE AS vært revisor mens HAVER REGNSKAP AS har ført regnskapet.

Hvordan var det mulig at revisor og regnskapsfører ikke reagerte på alle millionene som ble innbetalt til Bull Årstads klientkontoer? Nå viser det seg at revisoren for Bull Årstad fra RSM også var revisor for to av Ousdals egen firmaer.

Kreditorene har nå via sine advokater oversendt Gjensidige et krav på 550 millioner for sine tapte penger.  Gjensidige er forsikringsselskapet til Bull Årstad. Spørsmålet blir likevel om mange flere har vært involvert i dette bedraget. Finanstilsynet og Økokrim har åpnet gransking.

NRK har nettopp lagt ut den danske serien Den sorte svane . Serien viser blant annet hvordan  advokat Nicolai Dyhr fra det velrennomerte danske advokatfirmaer Horten, er innblandet i grove kriminell virksomhet, hvitvasking, skatteunndragelse og kontakt med mafia. Også her ble advokatfirmaets klientkonto brukt. Om advokatfirmaer som Bull Årstad og Horten er direkte ansvarlig for kriminell virksomhet, blir nok klargjort etter hvert.

Enhver får tenke sitt. Sannsynligvis avslører disse bedrageriene toppen av isfjellet. Mange penger på få hender er som gift for samfunnet. Og det er et kjennetegn, ikke minst, for det oljesmurte Rogaland.

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «Pengegaloppen i Rogaland»

Det er stengt for kommentarer.