Overvåkingskapitalismen tar rotta på oss!

  Først publisert i Argument Agder

Nettindustrien er basert på et enkelt prinsipp: å hente ut persondata og selge forutsigelser om brukernes atferd til annonsører. Men for å øke profitten holder det ikke lenger å forutse, nå gjelder det å endre menneskelig atferd i stor skala. 

Den amerikanske professoren Shoshana Zuboff har skrevet det omfattende og grunnleggende verket «Overvåkingskapitalismens tidsalder» som kom på norsk i fjor. Der analyserer hun hvordan teknologigigantene som Google, Apple, Amazon og Facebook arbeider målbevisst for å skape «et globalt nervesystem» som samler informasjon om oss ved hjelp av alle digitale kilder, også for å påvirke vår atferd. Det betyr altså at de er en trussel mot oss som frie individer: de ønsker å gripe inn i våre liv og manipulere vår smak og følelser, meninger og handlinger i bestemte retninger. De vil fjerne vår rett til å ha et tilfluktsted med et privatliv uten overvåking og innsyn. Allerede i 2010 sa Facebook – gründer Mark Zuckerberg at privatlivet ikke lenger var en sosial norm.

Zuboff trekker spesielt (i kapittel 15) fram Alex Pentland som leder Human Dynamicks Lab. som finansieres av Google, Twitter, IBM, Deloitte, EU, den amerikanske og kinesiske staten osv. Pentland ivrer for kroppsnære enheter eller sensorer som kontinuerlig registrere våre bevegelser, puls, omgivelser, kroppsspråk og annen kommunikasjon.

Pentland er rådgiver for en rekke organisasjoner og høyteknologiske selskaper (samt FNs generalsekretær) – og ikke minst rikmannsklubben World Economic Forum. (WEF). Klaus Schwab, grunnlegger av og toppsjef i WEF, har skrevet bøkene «Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution» (2018) og «The Great Reset» (2020) Han mener at i den fjerde industrielle revolusjonen vil det skje en «sammensmelting av vår fysiske, digitale og biologiske identitet». (Lead to a Fusion of Our Physical, Digital and Biological Identity”).  

Schwab skriver om den fjerde industrielle revolusjonen: «Dagens eksterne enheter – fra bærbare datamaskiner til Virtual-Reality-Headset – vil nesten helt sikkert bli implantert i kroppen og hjernen». WEF markedsfører implantering av digital ID som chips under huden på folk, slik de allerede har begynt med i Sverige. En slik databrikke kan stå kontakt med en datasentral som kan oppgradere og utvide funksjoner.

De fleste vil si at de først under tvang vil legge seg under kniven for å få implantert chips i kroppen sin. Men hva om du ikke får tilgang på nødvendige tjenester hvis du ikke har en slik chip under huden, der all nødvendig informasjonen ligger om din identitet og dine kontoer? Og vil overgangen bli så stor for de fleste av oss? Frivillig bærer jo de fleste av oss nær kroppen en gjenstand som kontinuerlig sender ut data om oss som vi ikke har noen kontroll på, og som vi ikke aner hva kan bli brukt til, og som dypest sett motarbeider våre interesser.

Selskaper som Google og Amazon har tjent eventyrlige summer under pandemien. Overvåkingskapitalismen har styrka grepet ytterligere det siste året, både ideologisk, teknologisk og økonomisk.

Tror du på det selvstendige og frie mennesket som kan ta sine valg på egen hånd? Tror du på at mennesket har en fri vilje – i alle fall innafor visse rammer? Tror du på retten til å trekke ned gardinene til ditt indre rom? Glem det! Slik vil det ikke være om folk som Schwab, Zuckerberg, Bezos, Gates og resten av gjengen får bestemme framtida di. Og de har allerede et godt tak på oss.

Men det finnes måter å stoppe dem på. La oss snakke om det. Send gjerne dine reaksjoner til oss: post@argumentagder.no

Les også hvordan krefter i Norge vil pushe  kroppsnære digitale gjenstander på norske skoleelever:

Denne artikkelen er fra 2017:

Hvem tjener på digitaliseringa av skolen?

Og denne er fra 2015:

Teknologi eller lærere?

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Overvåkingskapitalismen tar rotta på oss!»

Det er stengt for kommentarer.