Norge og Qatar: brødre i krig og fred

foto: Kongsberg Gruppen.  Artikkelen ble først publisert i Argument Agder

Yara, Hydro og Kongsberg Gruppens investeringer i Qatar de siste tiårene har ifølge regjeringen.no en totalverdi på mer enn 80 milliarder kroner. Hydro og Yara har anslått investeringen i Qatar for å være den mest lønnsomme norske utenlandsinvesteringen noensinne.

12 november 2019 var det en omfattende markering i Doha i Qatar for å feire 50 års- dagen for det økonomiske samarbeidet mellom Qatar og Norge. Fra norsk side var disse til stede: Kronprins Haakon, daværende næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen og konsernsjefene Geir Håøy (Kongsberg Gruppen), Hilde Merete Aasheim (Hydro), Svein Tore Holsether (Yara) og Elgar Sætre (Equinor).  Delegasjonen møtte blant annet statsoverhodet sheik Tamim bin Hamad Al-Thani, olje- og energiministeren, Saad Sherida Al-Kabi og handels- og industriminister Ali bin Ahmed Al Kuwari. Toppmøtet er lite omtalt i norske medier, men Golf Times gir oss et innblikk. 

Den offisielle sida til Kongehuset skriver om gallamiddagen som ble holdt på Nasjonalmuseet:

«Om kvelden talte Kronprinsen under den store middagen som markerte industrisamarbeidet mellom Norge og Qatar – det som har vært og det som kan komme.

Kronprins Haakon pekte på hvordan samarbeidet hadde utviklet seg gjennom disse 50 årene, og hvordan videre samarbeid kan bidra til å løse felles utfordringer. Ved å dele kunnskap, ideer og teknologi kan vi finne gode løsninger i kampen mot global oppvarming og arbeidet for å nå FNs bærekraftsmål.»

Hva slags stat er Qatar?

Qatar har fra slutten av 1800 – tallet blitt styrt av kongefamilien Al – Thani.  Den nevnte emiren (statsoverhodet) sheik Tamim bin Hamad Al-Thani overtok tronen i 2013 etter sin far Hamid bin Khalfa Al Thani. Hamid etablerte  i 2005 investeringsfondet Qatar Investment Authority (QIA) som har investeringer over hele kloden og er en av verdens største statlige fond på linje med Oljefondet. De ekspanderte kraftig etter finanskrisa. De har store investeringer blant annet i Glencore.

Qatar har 2,7 millioner innbyggere der 80 prosent av dem er ulike innvandrere som arbeider under svært dårlige arbeidsforhold. Kongefamilien bekjenner seg til den samme wahhabismen som i Saudi-Arabia, og de to landene er salafistiske stater, skriver Store norske leksikon.

USA har sin største base i Midtøsten i Qatar, der landet har bidratt i alle USAs kriger i området, inklusive Irak- krigen i 2003. Landet spilte en avgjørende rolle i den væpnede kampen mot Gaddafi i Libya i 2011. Ifølge Ola Tunanders bok «Libyakrigen» fra 2018 (side 50) stod de med 5000 spesialsoldater fra Qatar i Libya da «opprøret» starta. De kom med penger og våpen til islamistene i al-Qaida. Etter seieren i Tripolis i april, vaia det qatarske flagget over Gaddafis residens og hovedkvarter. Qatar  har også vært dypt involvert i krigen i Jemen. De har støtta islamister, blant annet al Qaida,  under krigen i Syria,  noe de åpent innrømmer.

Det er dette landet Norge pleier intimt samarbeid med;  ikke minst når det gjelder våpenteknologi. Men som vi ser: Norge og Qatar var våpenbrødre også i Libya.

Storkontrakt mellom Kongsberg Gruppen og Qatar om våpenteknologi

E24 Dine Penger meldte 14/3 2018 om en historisk stor kontrakt mellom Qatar og Kongsberg Gruppen.  Det første programmet i samarbeidet, til en verdi av 15 milliarder kroner innebærer at Kongsberg Gruppen skal levere fjernstyrte våpenstasjoner og kommunikasjonsutstyr til 490 nye pansrede kjøretøy som franske Nexter skal levere til Qatar.

Samarbeidet med Qatars myndigheter innebærer at de sammen med Kongsberg Gruppen har etablert et nytt felles selskap, kalt BK Systems. Dette vil ha hovedkontor i Qatar Science & Technology Park og en administrerende direktør fra Kongsberg Gruppen.

Hydro eier halvparten av en av verdens største aluminiumfabrikker Qatalum. Resten eies av Qatar Petroleum. Equinor er på vei inn i Qatar, mens Yara nettopp solgte 25% av sine aksjer i  urea- og ammoniakkprodusenten Qatar Fertiliser Company for 1 milliard dollar.

Umenneskelig arbeidsforhold for gjestearbeiderne

Kronprinsen og Isaksen besøkte også ILOs kontor i Doha, antagelig for å høre om  arbeidsforholdene for arbeiderne i Qatar. Qatar er som kjent tildelt VM i fotball i 2022. Det er avdekka groteske forhold for de arbeiderne som skal bygge anleggene og er verd en egen artikkel. Men jeg kan kort oppsummere ved å siterer fra to artikler:

NRK skriver 8/10 2019  om hvordan hundrevis av gjestearbeidere  i Qatar dør mens de sover. Årsaken er sannsynligvis umenneskelig stress med 10 timers arbeid i 45 grader. Mellom 2012 og 2018 mista 1678 gjestearbeidere fra India livet, mellom 2012 og 2017 døde 1025 gjestearbeidere fra Nepal.

Aftenposten skriver 16/4 2020 om hvordan hundrevis av arbeidere som jobba på stadionanlegg og andre anlegg som skal benyttes under VM i fotball, den 12. og 13. mars ble bedt om å teste seg for koronavirus. De ble imidlertid ikke testa for viruset, men ble sendt til interneringssentre der de ble fratatt personlige eiendeler. Deretter ble de holdt i overfylte celler uten nok vann og mat, ifølge Amnesty.

Besøket til Kornprisen og næringsministeren på ILOs kontor i Qatar ser ikke ut til å ha påvirka arbeidsforholdene for arbeiderne der.

Etter besøket  i Qatar dro Isaksen direkte til USA der han samme uke deltok på Tangens hemmelige seminar Back to University. Det var mot embetsverkets anbefalinger. Kronprinsen var også invitert, men han deltok ikke.

PS
Norge kvalifiserer seg neppe til fotball VM, men til gjengjeld kan vi forsyne vertslandet med avanserte våpensystemer. Hva disse våpnene kan brukes til, får det være opp til leseren av denne bloggen å bedømme.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.