Muren mellom Mexico og USA er svært gammel

maleri: Frida Kahlo: Selvportrett  på grensa mellom Mexico  og USA (1932)

President Trump har planlagt å bygge en mur mellom USA og Mexico. Men den fysiske muren finnes allerede, påbegynt under president Clinton og fulgt opp av presidentene Bush jr. og Obama.

Men det er også en kulturell og historisk mur mellom de to landene slik Frida Kahlo uttrykker det på sin måte i maleriet fra 1932.  Dette skillet er svært gammel.

Hvis du krysser grenseelva Rio Grande mellom USA og Mexico, vil du forlate en stat uten en lang historie. Du vil stige inn i et eldgammelt rike der en nådeløs historie har avleira seg i lag etter lag. 

– Møtet mellom Europa og Amerika var en katastrofe, kanskje den største i menneskehetens historie

Det er nå 500 år siden de spanske conquistadorene begynte sin erobring av det amerikanske fastlandet, en generasjon etter at Columbus “oppdaga” De karibiske øyene i 1492. Hernan Cortes knuste aztekerne i løpet av to år mens Francisco Pizarro noen år etter knuste Inkariket.

“Møtet mellom Europa og Amerika var en katastrofe, kanskje den største i menneskehetens historie”, skriver Aschehougs verdenshistorie (bind 9)

Utbredelsen av kristendommen rettferdiggjorde de mest bestialske handlingene og utplyndringa av urfolket og naturressursene i “Det nye Spania”. I tillegg kom de sykdommene som amerikanerne ikke hadde opparbeida immunsystem mot.

Eduard Galeano skriver i sin klassiske bok “Latinamerikas åpne årer” (side 50):

I følge de siste forskningsresultater hadde Mexico før Columbus mellom 30 og 37,5 millioner innbyggere.

—-

Aztekere, mayaer og inkaer utgjorde mellom 70 og 90 millioner mennesker da de utenlandske erobrerne dukket opp i horisonten. 150 år etter hadde de minket til bare 3,5 millioner.

I 300 år var Mexico spansk koloni.  Det var særlig gull og sølv fra de nyåpna gruvene som var viktig.

– Stakkars Mexico, så langt fra Gud og så nærme USA

Etter Mexicos selvstendighet i 1821 har USA utplyndra og stjålet meksikansk land og ressurser. Denne politikken ble videreutvikla med inngåelsen av handelsavtalen NAFTA mellom Mexico, USA og Canada i 1994. Samme året begynte president Clinton å bygge opp omfattende fysiske hindringer mellom de to landene.

President Trump gikk ut i valgkampen og sa at  han også skulle oppheve  NAFTA – avtalen. Han mente at avtalen hadde kosta USA 850 000 arbeidsplasser.

Noe han ikke nevnte var at avtalen pga den store importen av subsidiert nord – amerikansk mais,  ødela levebrødet for over en million mexikanske campesinos (småbønder) og 1,4 millioner mexikanske landbruksarbeidere.

Heller ikke norske medier var opptatt av dette. Nei, hvem bryr seg om noen stakkars meksikanske småbønder og landarbeidere?

Les også:

Nafta tok levebrødet fra millioner av mexicanske bønder og landbruksarbeidere

https://www.derimot.no/muren-mellom-usa-og-mexico-ingen-skriver-om-den-lenger/

Sølvets kretsløp

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

4 kommentarer til «Muren mellom Mexico og USA er svært gammel»

  1. Bør kanskje forsøke en gang til å komme meg gjennom “Bestialitetens historie” av Bjørneboe …

Det er stengt for kommentarer.