Kuppforsøk i Nicaragua i 2018?

I april 2018 brøt det ut omfattende opptøyer i Nicaragua som ble slått brutalt ned av president Daniel Ortega. Det ble brukt en grad av vold man ikke har sett siden borgerkrigen i landet (1972 – 1990). Fra demonstrasjonene begynte og fram til februar 2019, ble 325 mennesker drept og mange såret.

Fra Ortegas side ble protestene kalt et «kuppforsøk i forkledning». Det ble framstilt som om USA og CIA stod bak. Steigan.no videreformidlet dette synet blant annet i artikkelen: Human Right Watch stolte på drepende sanksjoner. (20/4 – 2020). Jeg har prøvd å undersøke dette ut fra flere kilder, men kan ikke se at det var noe kuppforsøk.

Bakgrunnen for protestene: Planene om en ny kanal mellom Atlanterhavet og Stillehavet

Det er en gammel drøm å bygge en ny kanal gjennom Nicaragua (se kartet) som en konkurrent til Panama- kanalen. Planene ble konkretisert da Daniel Ortega ble valgt som president i 2007. Det var det Hong Kong – baserte selskapet HK Nicaragua Canal Development Investment (HKDN) som skulle bygge kanalen, eid av den mediesky kinesisk forretningsmann, Wang Jing.  Som del av avtalen vedtok parlamentet i 2012 (etter en debatt på tre timer) en lov som ga HKND Group omfattende rettigheter til bl.a. å ekspropriere den jorda de trengte til anlegget, og til å bygge infrastruktur der det var ønskelig.

Forskere var raskt ute og advarte om at prosjektet ville ødelegge 400 000 hektar regnskog og våtområder. Det ville få voldsomme konsekvenser for økosystemet og ødelegge livsgrunnlaget for urfolksgrupper og småbønder som dyrka jorda der kanalen skulle bygges.

I 2018 gikk HKND konkurs, lukka dørene og multimillardæren Wang Jing forsvant fra offentligheten. Nicaragua hadde ingen kanal, men er rekke påbegynte delprosjekter. De var bygget ut med kontrakter til Daniel Ortegas venner og familie. Ekspropriasjonene av jord og miljøtrusselen skapte reaksjoner og store demonstrasjoner. Ekspropriasjonsprisen var ca. 10 % av reell pris.

I begynnelsen av april 2018 brøt det ut en brann i et naturreservat, Indio Maís, et område kanalen skulle gå gjennom. Myndighetene gjorde lite for å slokke brannen, og studenter protesterte og demonstrerte.

Opprøret slått ned med hard hand

Seinere samme måned offentliggjorde regjeringa en ny skatt på pensjoner. Pensjonister og studenter demonstrerte. Politiet åpna ild, og rundt seksti demonstranter ble drept, mange flere skadd. Demonstrasjonene økte på, og mange steder satte folk opp vegsperringer, en mye brukt demonstrasjonsmetode i Latin-Amerika.

I begynnelsen av juli satte Ortega i gang politiet, forsterka med bevæpna paramilitære, med «Operación limpieza», (opprydningsoperasjonen). Mange ble drept og skadd da. I tillegg ble fredelige demonstrasjonstog angrepet. I flere sammenhenger er opprøret framstilt som et studentopprør. Men i protestene stod næringslivsfolk, urfolk, bondeorganisasjoner sammen med studentene.

Det er rett at demonstrantene ved vegsperringene også drepte paramilitære, men i liten målestokk sammenlikna med politi og paramilitære. Hendelser og antall drepte er bekrefta fra mange hold. Det har vært en rekke tilfeller av utenomrettslige fengslinger, forsvinninger og tortur  I tillegg satte staten i gang en målrettet undertrykkelseskampanje der politiske motstandere har blitt arrestert og regjeringsfiendtlige aktivister er under overvåkning. I etterkant av protestene har over 100.000 nicaraguanere flykta fra landet, flesteparten til Costa Rica.

Konklusjonen er protestene i 2018 ikke var et kuppforsøk, men et ekte folkelig opprør som ble slått ned med brutale midler. Selvsagt kan USA ha interesse av å støtte opprøret, ikke minst fordi de ikke ønska Nicaragua-kanalen. Men på det tidspunktet opprøret brøt ut, var det kanalen et luftslott.

Omfattende valgfusk i presidentvalget i november 2021

Daniel Ortega vant i november 2021 presidentvalget for fjerde gang med 75% av stemmene. Valget skjedde etter at parlamentet vedtok en rekke lover som gjorde kritikk av regimet lovstridig. Og Ortega fengsla de som ønska å stille som motkandidater, og opposisjonelle partiene ble erklært ulovlige. Hans fremste motstander i presidentvalget, Christiana Chamorro, ble nettopp dømt til åtte års fengsel for hvitvasking.

I steigan.no blir valget av Ortega framstilt som en seier: Valgskred for Daniel Ortega og hans allierte i Nicaragua. Mer om Daniel Ortega og hans familiedynasti seinere.

Kilder:

Benedicte Bull: Latin – Amerika i dag (Cappelen Damm Akademiske) 2021

https://www.latin-amerikagruppene.no/publikasjon/2022/04/08/latinamerika-1-2022

https://www.bistandsaktuelt.no/amerika-menneskerettigheter-nicaragua/nicaragua-ortega-regimets-vanstyre-og-vold-har-fort-landet-inn-i-en-dyp-krise/138324

Muntlige kilder

foto: Wilmer Lopez   Amnesty International

Les også:

Nicaragua er ingen sosialistisk stat

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «Kuppforsøk i Nicaragua i 2018?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.