Kuppet i Demokratene

Illustrasjon: T. Vestaaas

Høyrepopulist Vidar Kleppe er fratatt farsskapet til barnet sitt, Demokratene. Ledelsen er flytta til Oslo og vil bevege partiet mer i samme retning partier som Sverigedemokratene og Alternativ for Tyskland. Redaktør Bernt Utne kommenterer dette i Argument Agder.

Hvordan skal vi til venstre forholde oss til Demokratene nå? Det dummeste er hvis noen brushoder begynner å kaste tomater og egg på deres arrangementer og roper «Ingen rasister i våre gater». Rett nok er det partiet uspiselig, men egg og tomater bør venstreaktivistene spare til sin egen frokost og heller forberede seg til å møte Demokratene med politiske argumenter og skolering.

Vi bør også analysere hvorfor slike høyreekstreme partier får grobunn. En av årsakene er at eliten i Norge har gitt opp nasjonen som prosjekt, det gjelder økonomisk, politisk og militært. Derfor får vi reaksjoner til høyre som også tar utgangspunkt i rettferdige krav. (som at de er for nasjonal selvråderett og mot EU, for levende distrikter, mot vindmøller på land  osv).

Demokratene vil neppe bli mer enn et promilleparti nasjonalt med det første, også fordi de konkurrerer med et Frp som nå har Silvi Listhaug som «Commander in Chief». Men hva om en ny rød – grønn regjering ikke klarer å innfri? Hva om «venstresida» glemmer marxismen og roter seg bort identitespolitikk og reformisme? Da kan de lett bli store, særlig hvis de får en karismatisk leder. Se på erfaringene i Sverige, Tyskland og en rekke andre land.

«Fascismen vokser fram i ruinene av en mislykka revolusjon». Jeg tror det var Walter Benjamin som skreiv noe slikt. Finner ikke referansene, men det var uansett lurt sagt.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.