Kjøper Norge rakettsystemer fra USA for å forberede krig mot Russland?

Illustrasjonen er generert av KI

Det planlagte norske kjøpet av amerikanske langtrekkende raketter og rakettsystemer til 6,2 milliarder kroner, fører krigen nærmere oss. Norske politikere på Stortinget i samla flokk bærer det tunge ansvaret for dette. De samme våpnene brukes allerede av ukrainerne mot russerne på russisk jord, med USAs og NATOs velsignelse.

9/8 – 24 publiseres en pressemelding under overskrift «Norway – M142 High Mobility Artillery Rocket Systems» på den offisielle nettsida til Defense Security Cooperation Agency som er et direktorat underlagt det amerikanske forsvarsdepartementet.  Pressemeldinga er et svar på en henvendelse fra den norske regjeringen om å få kjøpt et rakettsystem til en anslått verdi på 6,2 milliarder kroner.

Saken blir blant annet omtalt i Nettavisen 10/8   som skriver dette:

«USA godkjenner et potensielt salg av militærutstyr til omkring 6,2 milliarder kroner (580 millioner Dollar). Bestillingen inneholder:

16 eksemplarer av rakettsystemet Himars.

15 eksemplarer av rakettsystemet GMLRS.

100 Atacms-raketter.

– Det foreslåtte salget vil støtte USAs utenrikspolitiske mål og nasjonale sikkerhetsmål ved å forbedre sikkerheten til en Nato-alliert som er en viktig kraft for politisk stabilitet og økonomisk fremgang i Europa, skriver USAs organ for militært samarbeid i en pressemelding.

I pressemeldingen skriver amerikanerne at salget ikke vil rokke ved den militære balansen i regionen og at USAs militære kapasitet ikke vil bli berørt av et eventuelt salg til Norge.

Hovedprodusenten av våpensystemene er den amerikanske våpengiganten Lockheed Martin. Himars har en offisiell rekkevidde på 70 kilometer, mens Atacms har en offisiell rekkevidde på inntil 300 kilometer. Begge våpensystemene har vært særdeles effektive for Ukraina i krigen mot Russland.

– Regjeringen bestemte i vår, blant annet, å gå til anskaffelse av langtrekkende presisjonsild. Godkjennelsen av et kjøp, som nå er tatt i USA, er en del av prosessen rundt avgjørelsen for anskaffelsen av landbasert langtrekkende presisjonsild, skriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en epost til Nettavisen.»

Et gigantisk våpenkjøp – i all hemmelighet?

Dette er et meget stort våpenkjøp som medfører at opp til åtte representanter for den amerikanske regjeringa samt opp til fem fra leverandøren to ganger i året skal besøke Norge. «Travel is expected to occur approximately twice per year as needed to support equipment fielding and training». Vi kan ikke se dette isolert fra etableringen av 12 amerikanske baser på norsk jord.

Jeg kan ikke på noe offisiell nettside finne den forespørselen som Regjeringen har sendt til de amerikanske myndighetene. Jeg har bedt Forsvarsdepartementet om å få innsyn i dette brevet.

Vi kjenner til at for eksempel at ullsokker til soldatene ble lagt ut på anbud. Og da må vel også innkjøp av raketter til milliarder av kroner legges ut på anbud? Og må ikke slike store kjøp opp til behandling i Stortinget? Jeg har spurt Forsvaret om dette, men foreløpig ikke fått svar.

Nærmere en krig mellom stormaktene

Norge skal altså kjøpe 16 Himars-rakettsystemer, 15 GMLRS- rakettsystemer og 100 Atacms- raketter.  Dette er svært effektive offensive våpen.

Rakettsystemet Himars og raketten Atacms blir nå brukt av ukrainske styrker inne i Kursk regionen i Russland, ifølge  Voice of America  14/8. Dette er selvsagt godkjent av USA/NATO på forhånd.

Det er første gang siden Hitler invaderte Sovjetunionen at det står fremmede styrker på russisk jord. Dette gjør det selvsagt umulig for fredselskende russere å opponere mot Putin.

Jan Petter Kruse i  NRK skrev 25/4-24:  

«De amerikanske rakettene er av typen Atacms og har en rekkevidde på 300 kilometer. De er svært nøyaktige og kan gjøre stor skade på målene de treffer. Ukrainske myndigheter har i lang tid bedt USA om å få slike raketter, men amerikanske myndigheter har vært tilbakeholdne. De har vært bekymret for at Atacms kan bli brukt mot russisk territorium, og at det eventuelt kan involvere USA mer direkte i krigen i Ukraina. Men den siste tiden har amerikanerne sendt slike raketter i hemmelighet til Ukraina.»

Dette ble skrevet for under fire måneder siden. Konklusjonen er åpenbart at nå er USA enda mer direkte involvert i krigen. Det skjer en opptrapping mot en storkrig som rykker nærmere. Og Norge er med!

Les også:

Norge med enormt våpenkjøp fra amerikansk våpenprodusent

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

3 kommentarer til «Kjøper Norge rakettsystemer fra USA for å forberede krig mot Russland?»

  1. Regjeringen og norske politikere generelt er ansvarlige for Norges sikkerhet: Det ville være påfallende hvis de ikke fant det nødvendig å styrke Norges forsvar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.