Jubelår for verdens aller rikeste

Verdens 500 rikeste økte formuen med 1000 milliarder dollar i 2017, ifølge Bloombergs nyeste oversikt. Igjen er det gode nyheter for de rikeste slik det har vært i årene etter finanskrisa. Mens  millioner av mennesker ble kasta ut i fattigdom, sult og arbeidsledighet, kan sjampanjekorkene sprette på nyttårsaften hos den ene prosenten som nå eier like mye som resten av menneskeheten.

Dagens Næringsliv skriver 28/12:

Bloombergs «Billionaire Index» viser at de 500 rikeste i snitt økte sine netto formuer med 23 prosent i år. Samlet sitter disse 500 personene nå på en formue vurdert til 5.300 milliarder dollar (cirka 43.600 milliarder kroner). Det er til sammenligning 14 ganger Norges bnp i fjor på 3.112 milliarder kroner – som er verdien av alle varer og tjenester som ble produsert.

Bezos forbi Gates

Største økning i formue har Amazon-sjefen Jeff Bezos. Hans formue skjøt i været med 34,2 milliarder dollar, tilsvarende 53 prosent, til temmelig nøyaktig 100 milliarder dollar. Det er første gang noen person i verden snuser på denne «magiske» grensen.

Bezos passerte dermed Microsoft-grunnlegger Bill Gates som verdens rikeste mann. Gates har ligget på topp siden 2013, men måtte nøye seg med en formuesøkning på 9,17 milliarder dollar i år, tilsvarende 11,1 prosent, til 91,6 milliarder dollar (i overkant av 750 milliarder kroner).

De neste plassene:

På de neste plassene over verdens rikeste personer ved utgangen av 2017 følger:

nr. 3:  investor Warren Buffett, USA  (85,5 milliarder dollar),

nr. 4:  kleskongen, blant annet eier av  Zara Amancio Ortega, Spania (75,7 milliarder dollar)

nr 5:  Facebook-gründer Mark Zuckerberg (73,2 milliarder dollar)

nr 6:  franske Bernard Arnault (63,6 milliarder dollar, eier og direktør av LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A., ofte forkortet til LVMH,  et fransk holdingselskap og et av verdens største selskap innen luksusproduktbransjen)

nr 7: den meksikanske investoreren Carlos Slim (62,3 milliarder dollar)

nr 8:  amerikanske Larry Ellison (53,1 milliarder dollar, Oracle Corporation)

Etter Bezos var det det ifølge Bloomberg den kinesiske eiendomsutvikleren Hui Ka Yan som økte formuen mest i år. Hans formue økte utrolige 364 prosent til 34,3 milliarder dollar.

Andre interessante rikinger:

nr 10:   svenske Ingvar Kamprad (IKEA)

nr 49:  svenske Stefan Persson (Hennes & Mauritz)

nr 139:   Kypros rikeste mann, John Fredriksen, som for øvrig innkasserte en halv milliard i mai 2017 ved at han solgte aksjer i det tidligere statlig eide eiendomsselskapet Entra.

Fredriksen kan takke de rød-grønn for dette, for første ledd i privatiseringa av Entra skjedde under Stoltenberg 3 i 2011. Men skatt til Norge vil ikke Fredriksen betale!

nr. 409: kjøpmannen Odd Reitan

nr. 424: hotelleier og turgåer  Olav Thon

nr. 449: den kjente sjarmør Stein Erik Hagen som blir behandlet som en paria i det norske samfunnet, ifølge egne utsagn

Se også:

Finanskrisa ti år etter

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

3 kommentarer til «Jubelår for verdens aller rikeste»

Det er stengt for kommentarer.