Innleder for Oljefondet jakter Palestina-aktivister

foto: The American Prospect

En av foredragsholderne på Oljefondets årlige investeringskonferanse var Marc Rowan, medgrunnlegger og administrerende direktør for Apollo Global Management som er et gigantisk investeringsfond. I Norge snakka Rowan om konferansens tema Hvordan bli en bedre investor.  Når han er i hjemme i USA, driver han klappjakt på Palestina-aktivister. Han er en ekstrem Israel –venn. Dette visste Oljefondets kommunikasjonsavdeling, men prøvde på alle måter å holde det skjult for offentligheten.

Rowan: Palestina-aktivistene er anti-amerikanske

I en podkast publisert 16. mai karakteriserte han protestbølgen mot Israels krig på amerikanske universiteter med følgende ord: “It’s not antisemitism. It is anti-Americanism”. Altså: Hvis du protesterer mot det pågående folkemordet i Gaza, utøver du anti-amerikansk virksomhet med de følgene det vil få.

Anti-amerikansk virksomhet, altså. Har du hørt om det før? Det er et ekko fra den kalde krigen der senator Joseph McCarthy gikk i spissen for overvåking og heksejakta på alle som ble definerte som kommunister, det vil si alle som tenkte i andre baner enn det Makta mente var rett.

Rowan i spissen for kampanje mot palestinsk litteraturfestival

22. til 24.  september 2023 ble litteraturfestivalen «Palestine Writes Literature Festival» avholdt på campus ved universitetet i Pennsylvania. Festivalen mål var å vise mangfoldet og rikdommen i den palestinske kulturen gjennom musikk, poesi, dans, «workshops» og andre kunstneriske uttrykk. Flere tusen barn og voksne deltok på festivalen.

Det var den palestinske forfatteren Susan Adulhawa som var festivalleder. I Norge er hun mest kjent for romanen «Morgen i Jenin». En rekke arabiske forfattere deltok på festivalen. Palestina-aktivist Roger Waters fra den legendariske gruppa Pink Floyd deltok via Zoom.

Mer om festivalen kan du lese her.

Festivalen ble ikke arrangert av Universitetet, men på deres område. Likevel skapte dette raseri blant donorene til universitetet fordi de mente festivalen fremmet anti-semittisme, og de truet med å trekke den økonomiske støtten til universitetet. Rektor Liz Magill ble tvunget til å gå av fordi hun ikke «stod nok opp mot anti-semittismen». I spissen for denne kampanjen stod nettopp Marc Rowan. Se for eksempel denne artikkelen i DailyBeast 11/3-24 om krigen Rowan førte mot universitetet selv etter at Magill har gått av.

Oljefondet sensurerer bort opplysninger om Rowans Israel-støtte

Marc Rowan har i følge Forbes en formue på 6,6 milliarder dollar. I 2020 sponset han og hans kone Trumps valgkamp med en million dollar.

Dette får vi imidlertid ikke vite der Oljefondet på sine nettsider presenterer foredragsholderen. Det påfallende er at de bare kopierer investeringsfondets Apollos egen rosende framstilling av Rowan, setning for setning uten kildehenvisning. Dette er rein plagiat. Det eneste de fjerner fra Apollos versjon er henvisningene til Israel.

Vi får for eksempel vite at «Mr. Rowan is Chair of the Board of UJA-Federation of New York, the world’s largest local philanthropy helping 4.5 million people annually while funding a network of non-profits in 70 countries.»

Her sløyfer Oljefondet henvisningen til Israel og «glemmer» å fortelle norske lesere at «UJA-Federation of New York» er en mektig  pro-israelsk organisasjon som støtter Israel fullt ut i deres krig. Bare studer deres nettsider!

Arrangørene visste selvsagt på forhånd at Marc Rowan er en av Israels mektigste lobbyister i USA og støttespiller for folkemordet i Gaza. Hans besøk ville være svært kontroversielt i Norge om dette kom ut. Palestina-aktivistene hadde enda en god grunn til å lenke seg foran inngangen ved åpningen av konferansen der Rowan til applaus ga gode råd til den norske finanseliten.

Palestinakomitéen skriver på sine nettsider: «Oljefondet – støttespiller for Israels okkupasjon og krig.»  Rowans besøk er nok et eksempel på det.

Les også:

Tangen på tokt for verdens finansvikinger

Oljefondet: Europas største investor på den okkuperte Vestbredden

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Innleder for Oljefondet jakter Palestina-aktivister»

Det er stengt for kommentarer.