Gribbene lander i Oljefondet

Foto: Wikimedia commens  Publisert som kronikk i Fædrelandsvennen 1/6 - 24

Investeringsfondet Apollos eierskap i amerikanske sykehus har ført til dårligere resultater for pasienter og oppsigelser og lønnskutt for de ansatte. Også i andre bransjer har Apollos investeringer ført til masseoppsigelser og konkurser. Nå har Apollo vært i Oslo for å lære Oljefondet gode investeringsstrategier.

En av foredragsholderne på Oljefondets årlige investerings-konferanse var Marc Rowan, medgrunnlegger og administrerende direktør for Apollo Global Management som er et gigantisk private equity-fond (PE-fond) der reguleringene er minimale, honorarene er skyhøye og skattene redusert ned mot null. Selv om de fleste PE-fondene er utenfor børsen, er Apollo på børsen på Wall Street – og Oljefondet har investert 6,5 milliarder kroner i fondet.

I Norge snakka Rowan om konferansens tema Hvordan bli en bedre investor. Ja, hva kan de norske finansfolkene lære av Rowan og Apollo? Apollo er et amerikansk investeringselskap som forvalter over 500 milliarder dollar, grunnlagt i 1990, blant annet av Rowan og Leon Black. Private equity-fond (PE-fond) kjøper opp selskaper i alle bransjer globalt. Slike fond dominerer mer og mer av den globale økonomien; Apollo har for eksempel vokst 14 ganger siden finanskrisa (2007/2008).

Rowan har en formue på 6,7 milliarder dollar mens Blacks er på 14,5 milliarder dollar, ifølge Forbes. Black måtte i 2021 trekke seg ut av selskapets ledelse fordi det ble avslørt at han hadde vært i den indre kretsen til den pedofile seksualforbryteren Jeffrey Epstein. På MarkedScreens oversikt over aksjeeiere står likevel Black oppført som største aksjeeier. Andre store eiere er  gigantfond som Vanguard og BlackRock.

PE – fondene kalles på norsk «aktive oppkjøpsfond». De kjøper opp bedrifter, går aktivt inn for å restrukturere dem, skaper dårligere arbeidsforhold og lave lønninger for de ansatte og lånebelaster virksomhetene og evt. selger seg ut etter noen år med stor fortjeneste og høye bonuser for lederne. De er selvsagt mot enhver form for fagorganisering. PE-fondene driver klassekamp mot arbeidere over hele verden.

Apollos eierskap truer liv og helse  

At Apollos eierskap går ut over liv og helse, blir dokumentert i rapporten “Apollo’s Stranglehold on Hospitals Harms Patients and Healthcare Workers,” som er utviklet i samarbeid med fagforeningene «American Federation of Teachers» og «International Association of Machinists and Aerospace Workers». Rapporten ble publisert 11. januar i år av organisasjonen  «the Private Equity Stakeholder Project» (PESP) som overvåker hva som skjer der PE-fondene investerer.

Rapporten dreier seg om to amerikanske private helseinstitusjoner LifePoint Health  og ScionHealth. Apollo kjøpte LifePoint i 2018 og ScionHealth i 2021. Til sammen har de to kjedene 220 sykehus i 36 stater med en arbeidsstyrke på 75 000 ansatte.

Hovedpunktene i rapporten er denne om Apollos eierskap:

  • Det har ført til økt risiko for pasientene og helsearbeiderne. Apollos jakt etter profitt har ført til farlige forhold, redusert tilgang til tjenester og generelt sett synkende kvalitet.
  • Det har ført til tjenestekutt, oppsigelser og dårlige kvalitetsvurderinger over hele landet
  • Det har ført til at Lifepoint og ScionHealth tatt på seg betydelig gjeld og er nå utsatt for høy kredittrisiko.

PESP Healthcare Director Eileen O’Orady skrev i en pressemelding:

“Apollos oppkjøp av disse sykehussystemene følger et foruroligende mønster av skade forårsaket av den økende innflytelsen fra private equity i helsesektoren. Private equitys høyeste prioritet om å maksimere kortsiktig profitt over den langsiktige levedyktigheten til selskapene de kontrollerer, fører til overdreven gjeld, kostnadskutt, dårligere resultater for pasienter og forverrede arbeidsforhold for ansatte. Apollos styring av sine sykehus ser ut til å følge den vanlige oppskriften.”

Det er ikke bare i helsevesenet Apollo opererer

 “The Private Equity Stakeholder Project” skriver på sine hjemmeside:

 «I løpet av det siste halvannet året har Apollo Global Management nesten doblet antall ansatte i sine selskaper til over 550.000 gjennom oppkjøp som oppkjøpet av Alorica, en call center-operatør med 100.000 arbeidere og Michaels håndverksbutikker med 45.000 arbeidere. Private equity-overtakelser resulterer ofte i betydelige tap av arbeidsplasser og reduksjoner i gjennomsnittlig arbeiderlønn i selskapene de kjøper. Private equity-eide detaljhandelsselskaper har permittert hundretusenvis av arbeidere på grunn av butikknedleggelser og konkurser»

Gribbefondens strategi har slått igjennom hos finanskapitalen i Norge

Marc Rowan høstet stor applaus da han på tjue minutter redegjorde for Apollos investorstrategier på Oljefondets konferanse 2024 der representantene for gribbefond (hedgefond og PE-fond) dominerte dagsorden. Det var 270 påmeldte til konferansen, toppen av finanseliten i Norge. Det er helt samsvar mellom tankegangen hos disse fondene og den norske finanseliten, inklusive Oljefondets ledelse. De har identisk syn på hva som er de beste investeringene.

Hovedstyret i Norges Bank har enstemmig anbefalt at Oljefondet å investere i unoterte aksjer, «private equity». Finansdepartementet har foreløpig sagt nei, men hvor lenge varer det? Mentaliteten i Norges Bank og Norges Bank Investment Management (Oljefondet) bryter helt med etterkrigstidas sosialdemokratiske konsensus. Det er et skritt i ny retning for det norske samfunnet som vi bare kan ane konturene av – bortsett fra at det gjøre stor skade.

Les også:

Oppkjøpsfondene tar over

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «Gribbene lander i Oljefondet»

Det er stengt for kommentarer.