Tangen på tokt for verdens finansvikinger

2000 Leif Ericson American Commemorative Silver One Dollar Proof Reverse  Wikimedia Commons
En forkortet versjon av denne artikkelen er publisert i Fædrelandsvennen.

På Oljefondets årlige investorkonferanse 2024 var hedersgjesten den norske hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen som er blant verdens rikeste hedgefondforvaltere med en formue 7,2 milliarder dollar, ifølge Forbes. Han forvalter rundt 500 milliarder kroner gjennom det amerikanske hedgefondet Viking Global Investors med vikingskipet i sin logo.

«Viktig å gi miljøet i Norge en boost, og du er helten over alle helter», skreiv oljefondsjef Nicolai Tangen i en epost til Halvorsen i forkant av samlingen, ifølge DN.

Den mediesky «finansviking» Halvorsen snakket til den norske finanseliten først etter det offisielle programmet, og under såkalte «Chatham Rules», som innebærer at ingen kan siteres direkte fra seansen. Det var referatforbud. Ikke overraskende for hemmelighold er typisk for den lyssky virksomheten som drives av de mest mørklagte deler av finanssektoren. Da DN likevel skreiv et referat basert på noen samtaler med noen fra publikum, bestemte Oljefondet av avisa blir utelukket fra å delta på investorkonferansen 2025. Denne avgjørelsen beklaget de dagen etter.

Noen tror kanskje at Oljefondet var en offentlig institusjon som preges av åpenhet og etisk høyverdige valg?  Årets konferanse kostet for øvrig nær to millioner kroner og ble avbrutt av demonstranter som protesterte mot Oljefondets investeringer i israelske selskaper som bidrar til okkupasjon og folkemord.

Oljefondsjefens lobbyvirksomhet for spekulative oppkjøpsfond

Oljefondsjefen har i lang tid drevet hemningsløs lobbyvirksomhet for å få Oljefondet til å investere i såkalte unoterte aksjer som ikke er på børs. Unoterte aksjer benyttes av fond kalt  «private equity», spekulative oppkjøpsfond med basis i skatteparadis og med svært høye honorarer til forvalterne.

Dagens Næringsliv skriver i en leder 15/4:

«Oljefondssjefen har løpt rundt og snakket om at unoterte aksjer i realiteten er en gratis lunsj for fondet. Han har med sine betydelige talegaver fortalt en historie om at pengene ligger på gaten, det er bare å plukke dem opp.»

Tangen har lykkes med å få med seg sin sjef, sentralbanksjef Ida Wolden Bache, på laget for å få Oljefondet med på spekulasjonene. I realiteten oppfører Tangen seg som om Oljefondet var hans egen private eiendom. Hvorfor stiller ingen politikere spørsmål om oljefondsjefen bruker av sin arbeidstid til å lage propagandistiske podkaster og samle modernistisk kunst?

De foreløpige 67 podkastene ligger på rad og rekke på Oljefondets nettside, altså med et offentlig stempel. 

Foreløpig har Finansdepartementet sagt nei på ny til unoterte aksjer. Av partiene er det bare KrF som foreløpig går inn for unoterte aksjer (!).  

Oljefondets første fiasko med unoterte aksjer

En gang tidligere har Oljefondet investert i unoterte aksjer. Da gikk det svært dårlig. I mai 2012 investerte fondet 1,8 milliarder kroner i Delta Topco som eide rettighetene i Formel -1. Forutsetningen var at selskapet skulle gå på børs, men dette ble stoppet på grunn av en korrupsjonsanklage mot selskapets eier Bernie Ecclestone som seinere ble dømt for skatteunndragelse. Så seint som i 2023 ble han idømt betinget fengsel på 17 måneder for å ha skjult 400 millioner britiske pund  i en trust i Singapore.

Den tidligere racerkjører Ecclestone er blant annet kjent for sine rosende omtale av Adolf Hitler: «Han var en mann som fikk ting gjort». Denne kriminelle mannen er ifølge Forbes likevel god for 2,4 milliarder dollar og burde være neste mann ute i oljefondsjefens ukentlige podkast «In Good Company with Nicolai Tangen» med intervjuer med verdens mest vellykkede finansfyrster. Ecclestone er tross alt 93 år så tida renner ut.

Pengeland 

Lista over de mange foredragsholdere på konferansen kan du lese på nettsidene til Norges Banks Investment Management.  Her er noen: Greg Jensen fra verdens største hedgefond, Bridgewater, Marc Rowan fra et verdens største private equity-selskaper, Apollo, og Netscape-gründer og en av Silicon Valleys viktigste investorer: Marc Andreessen. I tillegg stilte pokerdronningen Annie Duke.

Det vil føre for langt her å granske disse foredragsholderne og deres selskaper (hvor er den kritiske pressa?), men jeg kan nevne et eksempel på hvordan Marc Rowans selskap Apollo opererer:  I 2015 ble Verallia, verdens tredje største flaske- og flakongprodusent, kjøpt opp av Apollo. Resultatet ble oppsigelser, slutt på nødvendige investeringer, børsintroduksjon, og 2,9 milliarder euro i gevinst for Apollo. (Se Eva Joly og Nina Witoszsek: Oljefondet og unoterte aksjers giftige sjarm, DN 22/5 – 23) 

Dette er typisk for spekulative oppkjøpsfond som Apollo: med røtter i skatteparadis kjøper de opp levedyktige bedrifter, omstrukturer og slakter dem og selger restene etter noen år til skyhøye gevinster. Tilbake står ruinerte lokalsamfunn og folk uten arbeid.

Tidligere hedgefond-sjef Nicolai Tangen bygde selv opp sin milliardformue ved hjelp av bruk av minst fem forskjellige skatteparadis. Med ansettelsen av Tangen som oljefondsjef innledes et paradigmeskifte: Tangens kompetanse var å være vellykket finansspekulant. Han skulle være statens mann, men operer tvert imot som korsfarer for interessene til verdens finansvikinger.

Les også:

Nicolai Tangens møte med det blåøyde riket

Hvem kan stoppe Nicolai Tangen?

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

10 kommentarer til «Tangen på tokt for verdens finansvikinger»

  1. Imponerende at du klarer å grave fram så mye fra finanskapitalens mørkeloft og presentere det på en oversiktlig måte! Fortsett å grave, Øyvind!

  2. Jeg trodde at hedgefond var ulovlig.
    Ja, hvem kan stoppe Nicolai Tangen?
    I allefall flott og viktig at de mørke sidene ved oljefondet kommer frem i lyset.
    Det er også så forkastelig at de investerer i en Israel.

    1. Takk for respons, Karen. I Norge var hedgefond forbudt til de bli legalisert av den rød – grønne regjeringen under ledelse av finansminister Kristin Halvorsen (SV) i 2008.

  3. Glitrende Øyvind.!!
    Jeg regner med, at denne sendes Klassekampen
    og blir trykket på en helside.! Med din adresse til bloggen.
    Roger

Det er stengt for kommentarer.