Gruveselskapet Loke Marine Minerals er konkurs

Loke skulle bli størst i verden på gruvedrift til havs. Nå er de borte, og det er en gledelig nyhet for alle som vil verne om miljøet i havet. Hvilke slutninger skal vi trekke av denne konkursen?

Det er Dagens Næringsliv som skriver om dette 4. april:

«Planene var store da de tre gründerne og veteranene fra oljeindustrien Hans Olav Hide, Walter Sognnes og Tore Halvorsen gikk sammen om det som de trodde skulle bli et nytt industrieventyr, gruveleting på havbunnen.

– Vi tror at havbunnsmineraler kan utvinnes på en sikker og miljøvennlig måte her i Norge. Det kan bli en stor industri. Konsentrasjonen av mineraler på havbunnen kan være ti til 15 ganger større enn det de er i en gruve på land, sa Hans Olav Hide til DN den gang. Senere vokste ambisjonene, og selskapet tok mål av seg til å bli størst i verden.

Underveis jobbet selskapet for å få virksomhet på norsk sokkel. I tillegg sikret selskapet seg et enormt område i Stillehavet. Slik skulle det ikke gå. Nå er selskapet i skifteretten.

– Vi har vært på jakt etter kapital lenge. Vi fikk et brolån fra våre sentrale aksjonærer. Men vi lyktes ikke med å hente ytterligere kapital. Derfor hadde vi ikke noe annet valg, sier Walter Sognnes. Sognnes har vært selskapets toppsjef, gründer og styremedlem i gruveselskapet.
Det er Technip, Kongsberggruppen, Wilhelmsen New Energy og Wilhelmsen-kontrollerte Norsea som har gitt brolånet. Etter det Dagens Næringsliv forstår var brolånet på rundt 30 millioner kroner.»

Lokes vekst og fall

Selskapet Loke Marine Minerals AS  med base i Stavanger, er oppkalt etter den norrøne guden Loke, som var kjent for å være svikefull og løgnaktig. Selskapet var på Proff.no oppført med sju ansatte før konkursen 3 april 2025.  Men det lille selskapet har trukket til seg store investorer: Blant de største aksjeeiere er datterselskaper i Kongsberg Gruppen (tidligere Kongberg Våpenfabrikk).

Leder og største private aksjeeier gjennom selskapet Waci Invest AS er Walter Sogness, som er kjent som en rik oljegründer i Stavanger fra 2000-tallet. Loke kjøpte i mars 2023 opp et datterselskap av verdens største våpenprodusent, amerikanske Lockheed Martin. Det dreide seg om selskapet UK Seabed Resourses – som ble kjøpt for en ukjent sum. Med på kjøpet fulgte to lisenser for utvinning av mineraler på et område på 133 000 kvadratkilometer i Stillehavet. Lokes område i Stillehavet heter Clarion-Clipperton Zone og er det mest lovende området for gruvedrift til havs globalt.

Her er utvinningen omstridt og har møtt protester fra befolkningen på øyene i området, som er redd for ødeleggelse av livet i havet. Samme måned som kjøpet skjedde, gikk våpenprodusenten Kongsberg Gruppen inn som stor investor i Loke.

Loke var i utgangspunktet et tomt skallselskap som ble fylt av et innhold. Store investorer gikk inn i selskapet. Amerikanerne fikk indirekte tilgang til mineraler fra norsk sokkel gjennom dette kjøpet.

Det er signert en rekke mineralavtaler mellom norske myndigheter og USA, blant annet markert i et oppslag på Lokes hjemmesider. Her viser de til en avtale undertegnet av USAs tidligere utenriksminister Anthony Blinken og utenriksminister Espen Barth Eide, kunngjort av den norske regjeringen 1. oktober 2024.

SIGNERTE: Utenriksminister Espen Barth Eide og den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken underskrev mineralavtalen september 2024. FOTO: CHUCK KENNEDY / STATE DEPARTMENT
SIGNERTE: Utenriksminister Espen Barth Eide og den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken underskrev mineralavtalen september 2024. FOTO: CHUCK KENNEDY / STATE DEPARTMENT

Hvordan går det nå med satsinga på gruvedrift på norsk sokkel?

Regjeringen hadde planlagt å gi konsesjoner våren 2025 til kommersielle selskaper til kartlegging og leiting etter mineraler på et område på ca 100 000 kvadratkilometer i Norskehavet og Grønlandshavet. I forbindelse med forhandlingene om statsbudsjettet i fjor, fikk SV utsatt konsesjonsrunden om gruvedrift til havs ett år.

Følgende seks selskaper var nominert for å være med på første konsesjonsrunde for mineralutvinning i norsk farvann: Loke Marine Minerals AS, Adepth Minerals AS, Green Minerals AS, TGS ASA, Aker BP ASA og Qantum Marine Minerals AS.

Disse selskapene er svært ulike. TGS og Aker er store industriselskap, mens andre er bare holdingselskaper med få ansatte. (Ingen ansatte i Qantum Marine Minerals AS ifølge Proff.no).

Nå er Loke borte. Det er tidlig å si noe om årsaken til konkursen for selskapet som hadde sterke kapitalgrupper i ryggen. Det kan være at den sterke internasjonale motstanden mot raseringen av havbunnen, har skremt noen investorer fra å satse på denne typen selskaper, slik Greenpeace antyder.

Det kan også ha med at Trump og hans folk har overtatt. USA er fremdeles besatt av å få tilgang å kritiske mineraler og sjeldne jordarter fordi Kina nærmest har monopol på disse. USA presser på å få tilgang på mineraler på land som på Grønland og Ukraina. Når USA prioriterer annerledes, river det muligens vekk noe av fundamentet for å åpne felt på norsk sokkel.

Det kan også være at Trump – administrasjonen har en annen strategi og ønsker å omgå internasjonale regler for utnytting av mineraler til havs. Det kanadiske gruveselskapet The Metals Company ønsker å forbigå FN-organet Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA) og søke mineralutvinnings-tillatelse gjennom USA sin havbunnsminerallov fra 1980. Greenpeace skriver at det kanadiske selskapet ønsker å omgå en FNs prosess og truer med å gå til USAs president Donald Trump for å be ham bryte internasjonal lov – slik at de kan starte gruvedrift i Stillehavet. Dette området i Stillehavet er nettopp Clarion-Clipperton Zone, der Loke kjøpte lisens for å drive gruvedrift for to år siden.

Det er uansett et godt tegn at Loke har gått konkurs, men det er på ingen måte noen endelig seier for kampen mot hva Naturvernforbundet karakteriserer som «det største naturinngrepet i Norge noensinne, i vår siste virkelige villmark, et område på størrelse med 3/4 av Norges landareal.».

Les mer:

Hvem ønsker gruvedrift til havs?

Våpenindustrien vil ha mineraler fra havbunnen

Norge skal drive gruvedrift på havbunnen etter ordre fra USA

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.