Gjennombrudd for Argument Agder

Tale på hagefesten til Argument Agder 15/8 2020 

Kjære alle sammen!

Det har gått snart et halvt år siden nettmagasinet Argument Agder kom til verden, og det på et tidspunkt der det politiske debattklimaet er sterkt polarisert. Det er ikke argumentenes tyngde eller saklighet og respekt for meningsmotstanderen som dyrkes, men flokkdannelsen: du er god eller ond, helt avhengig om du er enig med meg eller ikke. Det er ikke hva du sier som er viktig, men hvem du er. Nett-trollene trives i en slik atmosfære.

Det var for å bryte denne onde sirkelen, at vi valgte navnet Argument på magasinet vårt. I utgangspunktet var det to medier lokalt i byen: Sørlandsnyhetene og Fædrelandsvennen som elska å hate hverandre. Vi ville være noe  annerledes: maktkritiske og skarpe, uredde og offensive, høflige og åpne, uavhengige og frie.

Har vi lykkes så langt? Jeg vil si et betinget ja. Vi har mange flere følgere enn de vel 700 vi har på Facebook. Det er også mange som følger oss med argusøyne, kritikere som første gjerne vil plassere oss i kategori med den Ondes representant på denne kloden; nemlig facebook-gruppa  Sørlandsnyhetene. Den siste variant av kritikken går på at vi ikke var «venstre» nok;  at vi ikke skriver om arbeidsledighet og nød etter koronaen og demonstrasjonene i forbindelse med Black Lives Matter. Nå blir vi kalt «tankesmie til venstre».  Dette er også feil, men likevel en oppgradering sammenlikna med det å være alliert med Døden.

Fædrelandsvennen har valgt å fortie oss. Ingen, utenom enkeltpersoner, har ønska oss velkommen, selv om det er åpenbart for alle tilhengere av ytringsfriheten at det er behov for den typen magasiner som Argument Agder. Men vi bør være klar over at det er krefter lokalt som ikke liker oss og vil oss til livs. Det kan vi leve godt med, ja, vi har ikke noen eksistensberettigelse hvis alle liker oss.

Kommer vi likevel til kort? Ja – og jeg vil si litt mer om det siste leddet i navnet vårt, Agder. Det er 25 kommuner i fylket med over 300 000 innbyggere, et stort mangfold i kultur og historie, språk og etnisitet, geografi og næringer. Og derfor er fylket vårt et utømmelig reservoar av temaer vi kan skrive om. Jeg mener at et mål er å forankre prosjektet mer lokalt og øke bredden av sjangere og temaer – og ikke minst få mange flere skribenter, fra alle kjønn som det nå er blitt så korrekt å si. Vi trenger også å skrive om både rasisme, nød og arbeidsledighet. Vi bør utfordre kritikerne våre til å skrive om saker de er opptatt av og argumentere om de er uenige med oss.

La meg trekke fram et tema som er og blir overskyggende, ikke minst mot det kommende valget: det nødvendige «grønne skifte» som alle snakker om, men som ingen forstår noe av, med noen få unntak. Dette er et spørsmål vi bør belyse mer og gå bak alle de tomme ordene og frasene.

Serien om Fædrelandsvennens økonomi som Einar Guldvog Staalesen og Åge Danielsen har skrevet, er den typen gravejournalistikk som også peker framover. Teddy Moen, som sitter i redaksjonsrådet, har helt rett når han skriver til oss at dette betyr gjennombruddet for Argument Agder.

I utgangspunktet er Argument Agder et sårbart prosjekt, uten kapital og bare drevet fram av entusiasme, av en gruppe mennesker som jeg oppfatter er ganske forskjellige. Ytringsfrihet innebærer også plikten til å si fra, og det tror jeg vi har felles. Jeg synes vi har funnet balansen og utnytta hverandres kompetanse og sterke sider. Uenighet har vi klart å løse med smidighet, det er det store bildet.  Håper det forsetter slik i framtida.

Til slutt vil jeg si litt om truslene mot ytringsfriheten. Det dreier seg mye mer om enn om nett-troll. Det dreier seg om teknologigiganter som tar mer om mer kontroll over meningene og livene våre. Det dreier seg om ansatte som får beskjed om å holde kjeft. Det dreier seg om folk som frykter å  varsle om uakseptable forhold, fordi det får konsekvenser for deres framtid og arbeidsmuligheter. Det dreier seg om hvordan ledende medier, eid av få mediemonopoler, blir mer og mer kommersialiserte og ensretta.  Det dreier seg om identitetspolitikere som driver en uforsonlig kamp for å rense språket og historia for det ubehagelige og boikotte meninger og personer de ikke liker.

Vi går inn i en tøff tid der slike uavhengige medier som vårt er viktigere enn noensinne. Vi har tatt et skritt fram, men trenger bistand på mange nivåer for å gå videre. Små medier kan med gravende journalistikk og dyktighet, sette dagsorden for en hel region og nasjon. Etter hvert ser jeg for meg at prosjektet Argument sper seg til hele verden, og om ti år kan vi møtes her og feire opprettelsen av Argument Argentina.

Også gjengitt i Argument Agder

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.