Finansspekulant Nicolai Tangen overtar ledelsen av Oljefondet

Nicolai Tangen blir valgt som ny leder av Oljefondet etter Yngve Slyngstad. Han har siden 2005 leda hedgefondet AKO Capital og har skapt seg en personlig formue på 5, 5 milliarder kroner. Hedgefond er investeringsfond som spekulerer aggressivt med aksjer og andre investeringsobjekter på det internasjonale finansmarkedet. Hedgefond var forbudt i Norge til 2010.

AKO Capital er London-basert, men opererer også med postboksselskaper i Cayman Islands som er regna som verdens største og verste skatteparadis. Jeg har skrevet om dette på bloggen min i mange år, men det er først nå større aviser som Dagens Næringsliv skriver om det. Sentralbanksjef Øystein Olsen sier til DN 26/3: 

 «Nicolai Tangen har vært helt åpen om sine økonomiske forhold, også om at Ako-fund ltd. er registrert på Caymanøyene.»

Men det var først da jeg og Halvor Fjermeros (Rødts daværende representant i Kristiansand bystyre) offentliggjorde det i 2016, at Nicolai Tangen ville innrømme plasseringa i Cayman. Dessuten er det greit for sentralbanksjefen at folk bruker skatteparadis ? Han gjør alt for å bagatellisere det.

At Oljefondet får en spekulativ finansfyrste som leder, er slett ikke overraskende. Det er mer et tegn i tida. Oljefondet er et såkalt indeksfond, altså ingen aktiv forvalter, men høster utbytte fra aksjer, eiendommer og andre investeringsobjekter over hele verden. Oljefondet  er en integrert del av den internasjonale kapitalismen med alt det innebærer av utbytting av arbeidskraft og utplyndring av naturressurser.

Så langt i år har den akutte økonomiske krisa tappa Oljefondet for 1330 milliarder kroner, omtrent et statsbudsjett.

Tangen må ut av skatteparadis

Tangen overtar jobben fra september, flytter til Norge og trekker seg ut av AKO Capital. Han skal altså skatte til Norge. Og det kan jo være en fordel.

Dagens Næringslivet skriver 26/3:

«Tangen sa under pressekonferansen torsdag at han har lagt alt av verdier i Ako Capital over i stiftelsen, cirka fem milliarder kroner. Når han flytter til Norge, flagges formuen hjem. Han anslår at han må betale 60–70 millioner i formuesskatt, men har presiserer at dette er et veldig usikkert anslag. Å regne baklengs på formuen hans kan derfor bære litt galt av sted.

– Jeg tar ikke denne jobben på grunn av lønnen, sier han.

– Men til tross for lønnen?

– Nei, lederlønnen i Nbim er god etter norsk standard. Det har jeg respekt for.

– Hvor mye får du i lønn?

– Vet ikke, det har vi ikke snakket om.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier at det er naturlig å ta utgangspunkt i lønnsnivået til avtroppende sjef Yngve Slyngstad. I fjor tjente han 6,7 millioner kroner.»

Hva med Kunstsiloen?

Nicolai Tangen og hans nettverk har de siste årene overtatt kontrollen av det offentlige Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) i Kristiansand. En ombygd kunstsilo skal utstille hans kunstsamling og er planlagt ferdigbygd 2022.

Når Tangen nå trekker seg ut av nettverket rundt museet, så er spørsmålet om hva dette betyr for framtida til Kunstsiloen. Finansieringa av siloen er usikker på sikt, og det er uklart om Tangen kan fortsette å spytte flere penger i kassa til museet i tillegg til alle de millionene det offentlige har punga ut med. Tangen betaler halvparten av lønna til direktøren i SKMU Reidar Fuglestad på 3 millioner. Kan han fortsette med det?

Foran morgendagen er det bare å stålsette seg før man åpner den maktkrypende avisa Fedrelandsvennen og leser hyllesten til Tangen.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

7 kommentarer til «Finansspekulant Nicolai Tangen overtar ledelsen av Oljefondet»

  1. Bra Øyvind. Sjokkerende at sentralbanksjefen går god for en hedgefond-spekulant med forgreninger til skatteparadis. Oljefondet skal liksom ta etiske hensyn i sin portefølje – da har det nok fått rett mann på rett sted.

  2. Utrolig at en sånn villmann skal få råkjøre med pensjonsfondet vårt! Men whatever egentlig, hele fondet fordamper jo før eller siden uansett.

  3. Godt du skriver kritisk Øyvind ! snakka med en andre -generasjons bensisnstasjons-eier i dag, og der tredje generasjon også jobber,og han kunne virkelig ikke fatte at “vi” er så korttenkte å bygger ned kornsilo-kapasiteten….. nå har vi smertelig fått erfare hvor sårbart og uforutsigelig mat/helse er …så da er det fristende å spørre deg om det er noe håp for å beholde kornsilo nettopp til korn ? kan vi på noe vis sette i gang noe her ?

    1. Ja, takk for svar, Magnar. Kunstsiloen på Odderøya er det lite å gjøre med nå. Men koronakrisa har jo aktualisert spørsmålet om nasjonal beredskap på mange felt etter nyliberalistisk nedbygging gjennom mange tiår. Det gjelder selvsagt korn, men også medisiner og medisinsk utstyr. Antall sengeplasser er jo halvert på sjukehusene våre siden 1980. Viktig å følge opp dette.

  4. Jeg er litt mer nølende i denne saken. Hva med Tangens syn på beskatning av arv? Det peker i en retning som jeg synes er riktig. Verdier skapes gjennom arbeid og ikke gjennom arv. Det er slik at jeg ønsker sosialisme, også en kommunistisk fremtid, i den riktige betydning; et klasseløst samfunn. Dit kommer en ikke ved hjelp av avsløringer, proklamasjoner og anklager. Det er på mange måter en svært komplisert prosess som krever også aktører som forstår seg på de mekanismer som gjelder i et kapitalistisk samfunn. vi kommer ingen vei gjennom så og si å holde oss for nesa hver gang det går en kapitalist forbi. De kan være de aller beste spesialister i det å skrittvis gjøre forandringer i en riktig retning, sett fra nedenfra-perspektivet.

Det er stengt for kommentarer.