Farvel til Facebook

Jeg ønsker å slette min konto på Facebook. FB forlanger nå 110 kroner i måneden for å sørge for mitt personvern. Dette er utpressing. Og det er heller ikke lovlig. 

Jeg siterer fra TEK.NO:

«Meta har begynt å rulle ut sine abonnementsløsninger for Facebook og Instagram. Det betyr at du må velge å betale for å slippe reklame, eller fortsette å bruke gratisversjonen med reklame. Eller sagt med andre ord; du må velge mellom å bli sporet, eller betale for å slippe.

– Det fremstår som utpressing, uttalte seksjonssjef i Datatilsynet, Tobias Judin, til Tek.no da det først ble snakk om at løsningen ville bli en realitet.

– Vi tviler sterkt på at dette er lovlig, skriver han nå når det har blitt en realitet.

Det startet opprinnelig med at Datatilsynet forbød Meta fra å spore norske brukere, fordi dette brøt med personvernregler. Dette var i august. Innen september hadde også Det Europeisk personvernrådet behandlet saket, og utvidet forbudet til å gjelde hele EU/EØS. Nå har Meta svart med å tilby abonnementsløsninger som lar deg velge å ikke bli sporet – eller slippe tilpasset reklame som det heter fra selskapet selv.»

Sensur

Dette skjer samtidig med at det viser seg at FB sensurerer pro-palestinske innlegg. I Klassekampen 6. november sier Amnesty at Facebook-eierne Meta fremmer hatefulle ytringer om jøder og muslimer – og samtidig sensurerer støtte til Palestina. Artikkelen viser til en rekke eksempler på sensur av Facebook og Instagram.

Dessverre har en rekke folkelige organisasjoner og aktivister gjort seg avhengig av disse sosiale mediene for å fremme sine saker. Men det skjer på plattformen til en av de største multinasjonale selskapene i verden som overvåker sine brukere og samler persondata som de selger til høystbydende. Meta er en viktig del av overvåkingskapitalismens  giganter som hver dag stjeler ditt privatliv. Vi må finne alternativer til FB.

Lørdag 25/11 holder jeg et foredrag i Mandal om overvåkingskapitalismen. Foredraget vil ta for seg de politiske og psykologiske konsekvensene av overvåkingssamfunnet.. Nærmere opplysninger kommer seinere. Arrangør er Rødt Lindesnes.

Illustrasjon over: Wikimedia Commons

Les mer om temaet på bloggen her:

De stjeler ditt privatliv

 

Shoshana Zuboff: «Overvåkingskapitalismens tidsalder» – en presentasjon

 

 

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.