EU vil godkjenne ti år til med Roundup

foto: Sprøyting i Argentina  (MarcoPress) 

Den danske avisen Arbejderen  melder at EU kommisjonen vil godkjenne bruk av sprøytemiddelet glyfosat for ti nye år. Glyfosat er den aktive delen av Monsantos varemerke Roundup.

Det har vært sterk motstand både i EU- parlamentet og blant mange medlemsland mot dette stoffet som FN sier kan være kreftfremkallende.

EU-parlamentet innkalte derfor den litauiske EU-kommissæren og sosialdemokraten  Vytenis Povilas Andriukaitis til høring. Han har ansvar for helse- og forbrukerpolitikk og næringsmiddelsikkerhet i EU.

Til tross for kritiske spørsmål fastholdt kommissæren at glyfosat bør være tillatt ti år til for  “man måtte stole på vitenskapen”.

Arbejderen skriver videre:

– Det er fuldkommen grotesk, at kommissæren for sundhed og fødevaresikkerhed stiller sig op foran EU-Parlamentet og siger, at han “stoler på videnskaben”. WHO’s og FN’s forskningsenhed for kræft er, i modsætning til EU, nået frem til at Roundup og glyphosat kan være kræftfremkaldende. En lang række af verdens førende kræftforskere har kritiseret EU’s videnskabelige fremgangsmåde, fordi de hemmeligholder deres metoder og kilder, siger Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Nok en seier for produsentene av sprøytemidler med Monsanto i spissen. Monsanto og de andre frø- og kjemikalieprodusentene som Syngenta og Dow Chemical fortsetter å  hevde at «glyfosat er trygt». På alle måter prøver de å manipulere forskningen.

Roundup er tryggere enn bordsalt, reklamerte Monsanto i sin tid. Dette overgås likevel av den tyske kjemigiganten Bayer AG som i sin tid anbefalte heroin som hostemedisin.

Annonse fra ca. 1900. Bayer solgte heroin mot hoste. Dette fortsatte de med etter at det viste seg å være et farlig stoff.

Bayer AG har for øvrig lagt inn bud på “lillebror” Monsanto. En slik fusjon vil skape et selskap som kontrollerer 25% av markedet for salg av frø og plantevernmidler. Og nå har de fått god drahjelp av EU-kommisjonen.

Norge kan juble for Oljefondet har store investeringer i begge selskapene.

Se også:

Et usynlig folkemord

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

3 kommentarer til «EU vil godkjenne ti år til med Roundup»

Det er stengt for kommentarer.