Et usynlig folkemord

Foto: Hilda Nyfløt, Dagens Næringsliv

Mini - kronikk i Fædrelandsvennen 19/6

Dagens Næringsliv hadde i vår en reportasje om «Giften på pampasen» som handler om bruken av Monsantos plantevernmidler i Argentina.

Journalisten har besøkt landsbyer i den nordlige Argentina der mennesker er hardt rammet av sprøytemidler gjennom 20 år. Reportasjen er illustrert med et bilde av ni år gamle Aixa Ponce fra landsbyen Avia Terai der småflyene slipper sprøytemidlet Roundup på den genmodifiserte soyaen noen meter fra husveggene.

Aixa har føflekker over hele ansiktet. Hun har en dukke der hun har malt fire prikker i pannen med blå tusj slik at den kan likne henne selv. Også mange andre barn og voksne er offer.

Norge har gjennom Oljefondet investert over tre milliarder i Monsanto.

Norma Herrera fra tettstedet Ituzaingo utenfor Cordoba, Argentinas nest største by, forteller:

Du finner ikke barn med kreft her. De er alle døde …….. Det er ikke slik at barna blir født uten armer eller ben. De mangler innvendige organer.

Det var Monsanto som først lanserte plantevernmidlet Roundup med glyfosat som aktiv ingrediens på 1970-tallet. 20 år senere kom det med de første GMO-frøene og soyabønnene kalt Roundup Ready (RR), designet for å være med resistente mot sprøytemidlet. Slik døde ugresset uten at avlingene tok skade. En genial pakkeløsning signert samme selskap.

På 90-tallet skjøt salget i været. Privatiseringen lå til rett for tung industriell landbruksforvaltning, slik at storeiere fikk større områder mellom hendene. Skogene ble hugget, åkrene vokste. Slik ble Argentina verdens tredje største soyaprodusent, hovedsakelig av soya som selges som dyrefôr i Europa og Kina. Da patentet på Roundup løp ut, kom en rekke andre internasjonale selskaper på banen med sin glyfosatblandinger. Etter hvert ble ugresset resistent, noe som førte til enda sterke stoffer som er blitt pøst ut i mye større omfang.

Professor i evolusjonsbiologi ved Universitetet i Cordoba, Paul Montenegro, sier til DN:

Etter å ha vært utsatt for denne cocktailen av plantevernmidler i to tiår, er det blitt et usynlig folkemord.

Men Monsanto og de andre frø- og kjemikaleprodusentene som Syngenta og Dow Chemical fortsetter å hevde at «glyfosat er trygt».

Et av det mest uhyggelige trekkene ved kapitalismen er hvordan de kjemiske selskapene bare fortsetter å pøse sin gift over mennesker og natur uten at noen ser ut til å kunne stoppe dem. Tvert imot styrker de sin makt. Dette til tross for at de har en lang historie som er svartere enn natta.

Tyske Bayer AG er i dag et skritt nærmere oppkjøp av selskapet Monsanto. Bayer har 120 000 ansatte og Monsanto har drøyt 25 000. En slik fusjon vil skape et selskap som kontrollerer 25% av markedet for salg av frø og plantevernmidler. Seks multinasjonale selskaper – Bayer, Monsanto, BASF, Dow Chemical, Syngenta (sveitsisk) og DuPont – kontrollerer i dag 75% av verdensmarkedet for plantevernmidler og frø.

Det er verd å merke seg at den største lobbygrupperinga for å få til handels- og investoravtalene som TTIP og CETA, er agro- selskapene. Oljefondet har investert over 40 milliarder kroner i aksjer i disse seks selskapene, i tillegg kommer rentepapirer i de samme selskapene. Det blir noen tusenlapper pr. innbygger i verdens lykkeligste land.

Men så har vi også verdens lykkeligste fondforvaltere – i Oljefondet. Det gjelder f.eks. Yngve Slyngstad (lønn 2016: 6,5 millioner) og Petter Johnsen (lønn 2016: 7,8 millioner).

Men jeg tror neppe bildet av ni år gamle Aixa Ponce henger på veggen når Slyngstad, Johnsen og de andre forvalterne vurderer Oljefondets framtidige strategi og oppkjøp.

Dette er kortversjon av et tidligere blogginnlegg.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

15 kommentarer til «Et usynlig folkemord»

 1. Forferdelig nedstemmende at det fortsetter slik. Finnes det noe som helst håp om reversering? Er det noen som aktivt arbeider med slike saker? (på samme måte som Amnesty for politiske fanger f.eks) Kjenner at jeg blir passivisert av at det liksom ikke virker mulig å endre disse grusomme kreftene.

  1. Hei Sissel.
   Det nytter i alle fall ikke å gi opp. Det foregår en kamp i Europa for å få stoppet glyfosat. Se det jeg har skrevet om det. Det må være mulig å presse Oljefondet til å gå ut av Monsanto. Men folk er heller ikke klar over det som foregår. Den norske debatten er så forbanna høflig, heller ikke Rødt, Miljøpartiet eller SV snakker høyt om disse spørsmålene. Hilsen Øyvind

   1. Takk for uhyre interessant og for meg nyttig lesing! Ble litt forskrekket over det du skriver om de 3 partienes manglende “høytsnakking”. Har du ytterligere komnentar til det? Blir mlgs noe av det samme som med den fascinerende filmen “Cowspiracy”? Det blir for “stort” og komplekst for de fleste.. Tror man. Og vi vet om i det minste ett parti som nyter godt av det, dessverre.

    1. Takk for respons. Poenget mitt er at det er knapt noen medier eller partier som tar opp problemene om Oljefondets investeringer i agrobusinessen. Det er helt “under radaren”. Du kunne forvente at disse spørsmålene blir reist i valgkampen, i alle fall av de tre nevnte partiene + SP. Men jeg tror du har et poeng: slike saker blir regna for å være for vanskelige, men er egentlig så enkle at et tiår gammelt barn uten problemer kan forstå dem. Men partiene tror kanskje at slike saker ikke gir stemmer. Jeg tror de tar feil.
     Jeg mener at det er realistisk å få Oljefondet ut av Monsanto viss trykket blir stort nok.

  2. Dette er jo bare rett og slett forferdelig. Og ja hva skal vi gjøre med dette såkalte usynlige folkemordet. Hva med protestaksjoner i gatene i Oslo sentrum, f eks. Mot at norske selskaper er involvert i galskapen, og at vi det norske folk indirekte også er med på dette.

  1. Det er mange andre i disse områdene i nord-Argentina som har slike store føflekker. Jeg er ikke lege eller forsker , jeg bygger på en reportasje i Dagens Næringsliv 1. april (Ingen aprilspøk, dette). Det er ingen tvil om at det er en sammenheng mellom sprøytingen av glyfosat og barnas føflekker eller andre typer skader menneskene er påført. Det er ikke ofte det kommer fram i norske medier.

   Min artikkel, som du referer til, er en kortversjon av et større blogginnlegg som du finner her: http://andresensblogg.no/monsantos-offere/

   Se også: https://vimeo.com/channels/mten/page:3

   Hilsen Øyvind

 2. De som ønsker å bidra i kampen mot disse gigantene kan være med i SumOfUs, en frivillig organisasjon som arbeider hardt for å sette Monsanto og Bayer til veggs i deres planer om fusjon og planer om å ta opp igjen arbeidet med med TTIP og CETA. SumOfUs koordinerer underskriftskampanjer, demonstrasjoner og rettssaker mot selskaper som tar seg til rette med monetær makt.
  Roundup er også blitt erklært bienes verste fiende, og forsvinner biene, forsvinner avlingene, og dermed vårt livsgrunnlag over hele verden.

Det er stengt for kommentarer.