Økonomiens masseødeleggelsesvåpen

Kristiansand kommune har sagt JA TAKK til en giftig kilde, slik den forurensa badeanstalten i Ibsens drama “En folkefiende” var et symbol på et samfunn bygd på løgn.

Flertallet av politikerne i Kristiansand godtar nemlig at kommunen får almisser fra hedgefondet AKO Capital som opererer fra Ugland House, George Town på Cayman Islands, et av de verste skatteparadisene på jorda når det gjelder hemmelighold. Men dermed aksepterer de et system som fremmer internasjonal kriminalitet selv om AKO Capitals virksomhet i seg selv skulle være lovlig.

Da den islandske storbanken Kaupthing fikk problemer i 2008, gikk styrelederen Sigurdur Einarsson hardt ut mot blant annet AKO Capital. Han mente at flere hedgefond spekulerte ved å sette ut rykter i media om banken slik at de kunne profitere på bankens fallende aksjekurs. De islandske skattebetalerne måtte betale prisen.

Dette er ikke overraskende for de som kjenner hedgefondenes arbeidsmetoder. Hedgefond er ikke underlagt de samme restriksjonene som andre finansinstitusjoner. Deres eneste mål er å skape profitt for investorene, uavhengig av økonomiske konjunkturer. De tjener blant annet på å spekulere i fallende aksjekurs, såkalt «shortsalg». Trikset er å låne aksjer mot litt betaling, selge dem dyrt, kjøpe dem tilbake etter at aksjekursen forhåpentligvis har falt, levere dem tilbake til eieren og ta kursforskjellen som profitt.

Dette bidrar selvfølgelig til å forsterke problemene til virksomheten. Hedgefond er parasitter på det økonomiske systemet. Deres virksomhet er en trussel mot all nyskapende og produktiv økonomisk aktivitet. De har utarbeidet kompliserte finansielle redskaper, kalt derivater, som bygger på veddemål om framtidig kursutvikling på valuta, råstoffer, aksjer osv.  Storinvestor Warren Buffett har kalt derivater for «økonomiens masseødeleggelsesvåpen».

Sunt bondevett tilsier at hedgefond og derivater burde være forbudt. Det samme gjelder å bruke skatteparadiser.

Kilden til den omfattende lekkasjen fra Panama Papers uttrykker det slik:

I 50 år har den utøvende, lovgivende og dømmende makt rundt om i verden fullstendig latt være å ta tak i de voksende skatteparadisene som smusser til jordens overflate.

Videre skriver han:

Den kollektive effekten av disse feilene er en fullstendig nedbryting av etiske standarder. Dette har ført til et uvanlig system som vi fremdeles kaller kapitalisme, men som er ensbetydende med økonomisk slaveri. I dette systemet – vårt system – er slavene uvitende om både sin status og deres overmenn, som lever i en annen verden der abstrakte håndjern er skjult bak en uangripelig juridisk sjargong. Det forferdelige juridiske skadeomfanget burde sjokkere oss alle.

Innlegget stod på trykk i Fædrelandsvennen 24/5

Kilder:

e24.no/makro-og-politikk/mener-island-blir-bakvasket/2356581

http://www.notmywar.com/derivater-og-standard-bond-produkter/

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/Derfor-avslorte-jeg-Mossack-Fonseca–Den-anonyme-kilden-bak-Panama-Papers-59721b.html

http://attac.no/skatteparadis/

Se også

Dekkoperasjon av AKO Capital

 

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.