Eiere av IK Start på kant med loven

Først publisert i nettmagasinet Argument Agder

Sommeren 2017 ble det kjent at fem søkkrike investorer fra gamblerselskapet Gaming Innovation Group Ltd. (GIG) gikk inn i en tiårig samarbeidsavtale med IK Start via selskapet Start En Drøm AS. Entusiasmen var stor lokalt: i klubben, blant supportere, i mediene og blant lokalpolitikerne. Igjen var det hallelujastemning på Sørlandet. Det var få røster som retta kritikk mot at klubben, både administrativt og finansielt, ble avhengig av mennesker fra en bransje med tvilsomt rykte. Og kritikerne har fått bekrefta sine verste anelser: Eierne av Start En Drøm AS tar del i en lyssky virksomhet som er på kant med loven.

Start En Drøm AS består av fem personer med varierende eierandel. Disse er Robin Reed, Christopher T. Langeland, Mads Nesset, Frode Fagerli og Kjetil Myrlid. Langeland er arbeidende styreleder i selskapet og har siden 2017 i realiteten fungert som «daglig leder» også i IK Start.

Spillselskapet Gaming Innovation Group Ltd. som tilbyr kasino-, poker og oddsspill for gamblere, går elendig om dagen. Aksjekursen deres er pr. 31/3 på kr. 4,95, og GIG har tapt milliarder fra deres toppnotering for to år siden.

Svært mye tyder på at pengesekken i GIG er tom, og at det er svært lite midler å kunne overføre til IK Start framover. Dette, sammen med at norsk fotball er satt på vent som følge av korana-viruset, gir all grunn til stor bekymring for IK Starts framtid.

Hvor stor er muligheten for en nærliggende konkurs i klubben, som dette året fyller 115 år? Med over 40 mennesker på lønningslista og bokført negativ egenkapital, gir klubben lave odds for å overleve om driftsselskapet stopper finansieringa av fotballsatsinga. Trusselen mot framtida for «Sørlandets stolthet», er selvfølgelig alvorlig.

Få kritiske røster

GIG er børsnotert både i Oslo og Stockholm. Men deres hovedkontor er på øya Malta,som har spesialisert seg på å tiltrekke seg spillselskaper med gunstige skatteregler. GIG er også registrert i et postboksselskap i skatteparadis-staten Delaware i USA.

Ingen kritiske bemerkninger framkom på I.K. Starts ordinære årsmøte i 2017 som godkjente avtalen med investorene. Fædrelandsvennen skreiv store reportasjer (8/7 og 11/7 ) som var rein glorifisering av investorene og deres bransje.

Investorene ble altså tatt imot med åpne armer, og selv skitne penger lukter godt når visjonen om at IK Start igjen skulle til topps i norsk fotball, ble framlagt. For det mangla ikke på ambisjonene. Hegemoniet til Rosenborg skulle utfordres, man skulle igjen spille i Europa, og IK Start skulle bli best i klassen på å utvikle unge talenter de skulle hente i Afrika for en billig penge – for så å selge dem dyrt til storklubben i de europeiske stor-ligaene.

Legalisering av gambling på norsk jord er målet

Magasinet «Josimar» var et av de få miljøene som løfta stemmen mot å slippe gamblerbransjen inn i norsk fotball. De har skrevet om hvordan bettingselskaper (som GIG) lenge har arbeidet for og benyttet store ressurser for å få fjerna det norske monopolet på pengespill (enerettsmodellen), slik at gambling kan bli legalisert på norsk jord. Det er som kjent bare Norsk Tipping og Rikstoto som har lov til å formidle pengespill i Norge.

Spilleselskapene bruker milliarder av kroner årlig på å drive lobbyvirksomhet og «folkeopplysning» via utenlandske nettsteder (med kjendiser som ambassadører). Hensikten er å få innført et lisenssystem på spill i Norge, slik en har vedtatt i Sverige og Danmark. Det er blitt avvist av Stortinget, og det er brei politisk oppslutning her hjemme om at spillmonopolet skal bestå.

Denne norske modellen står sterkere enn noen gang! Og en rekke strengere regler i andre europeiske land, samt hard konkurranse, har redusert lønnsomheten til spillselskapene betraktelig. Dette har også skapt en «kannibal-mekanisme» i miljøet, hvor ulike aktører kjøper opp og forsøker å få større kontroll over markedet på bekostning av andre. Mye tyder på at GIG er blant selskapene som vil bli «spist opp».

Brudd på loven og ulovlig virksomhet

Det er dokumentert flere steder at GIG har drevet med virksomhet på kant med loven: Aftenposten skriver 2. juli 2018 at GIGs datterselskap GUTS driver ulovlig markedsføring blant pokerklubber (som i seg selv også er ulovlige!) i Norge. GIGs to datterselskaper i Storbritannia ble i mai i fjor tvunget til å betale 24 millioner kroner til en organisasjon som bekjemper spilleavhengighet. Her inngikk GIG et forlik med britiske myndigheter etter brudd på reglene for hvitvasking og sosial ansvarlighet. Det er datterselskapene Betit Operations Limited og MT SecureTrade Limited som inngikk dette forliket, i følge Dagens Næringsliv av 15. mai 2019.

På Lotteritilsynets oversikt pr. 28. mars står flere spillselskaper som driver ulovlig markedsføring i Norge og som eies av datterselskaper av GIG.

Et stort kriminelt nettverk

Norske banker har ikke lov til å overføre penger til kontoer som innehas av utenlandske spillselskaper som driver ulovlig online-pengespill retta mot kunder i Norge. Dette ble bekrefta i en dom i august 2019 i Oslo Tingrett. Kontoer tilhørende seks spillselskaper på Malta er blitt blokkert av Lotteritilsynet. Disse seks selskapene er Betsson, Co-Gaming Ltd, the Kindred Group, Lucky Dino Gaming Ltd., L&L Europe Players Ltd. og til slutt Gaming Innovation Group Ltd.

Nettavisa The Shift News, som driver kritisk journalistikk på Malta, nøler ikke med å skrive at disse seks gamblerselskapene er en del av «a large criminal nettwork» (The Shift 14. februar 2019).

Spillselskapene bruker enorme summer i året for å markedsføre sine spill ulovlig mot norske spillere. Det er omkring 250 000 nordmenn som spiller hos utenlandske spillselskaper. Lotteritilsynet har estimert at utenlandske nettsteders netto omsetning utgjør mellom NOK 1,8 og 2,2 milliarder (tall fra 2018). Det kan nevnes at det i Norge er omkring 122 000 risiko- og problemspillere.

Motvind alle steder

Siden Start en Drøm AS kom inn i IK Start i 2017, har selskapet brukt over 100 millioner av egne kroner på den sportslige satsinga. Bare sommeren i fjor kom det fram at de hadde brukt 78 millioner på halvannet år. Uten at det har gitt nevneverdige resultater. A-laget er omtrent på nivå med 2017-laget, klubbens omdømme er svekka, og det er nesten ikke folk til stede på Sparebanken Sør Arena for å se laget spille.

IK Start er kanskje i dårligere forfatning enn noen gang. Man har kasta ut ungdomsavdelingen og håndballavdelingen i klubben. En rekke sentrale trenere er blitt sparka og æresmedlemmer er blitt vist døra. Et sørgelig syn for alle som på ny hadde håpt at penger fra gambling skulle sette IK Start tilbake på fotballkartet.

GIG blør voldsomt på børsen. Robin Reed ble sparka ut av selskapet som administrerende direktør i fjor, og Frode Fagerli har trukket seg fra styret (det var disse to som starta selskapet i 2012). Fagerli som også går under navnet «poker-kongen», (fordi han har gått i spissen for å arrangere det uoffisielle NM i poker, som må avholdes i utlandet siden det er forbudt i Norge) er kanskje den av IK Starts mesener med den største formuen. Deler av virksomheten til GIG er solgt videre til konkurrenten Betsson.

Det blir interessant å se om det finnes vilje til i å drøfte disse sidene av driften av Sørlandets toppklubb på herresiden – og konsekvensene det har for IK Start som en institusjon i landsdelen og arbeidsplass for svært mange. Nå som klubben nærmer seg en konkurs, er det viktig at klubbens medlemmer, lokale politikere, Fædrelandsvennen og fotballsupportere i landsdelen våkner. Ellers er det en stor risiko for at Sørlandet går inn i en framtid uten en profesjonell fotballklubb.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.