Illustrasjon: T. Vestaas
En artikkelserie om skandalen rundt superdiplomaten Terje Rød-Larsen, og hva vi kan lære av den. Første artikkel:
Terje Rød-Larsens forbindelse til Jeffrey Epstein
Etter at Riksrevisjonen i fjor sommer la fram en knusende kritikk av forholdene omkring diplomaten Terje Rød-Larsen og hans tankesmie «International Peace Institute», har ingenting skjedd.
Dagens Næringsliv publiserte i 2019 til 2021 en serie avslørende artikler om Terje Rød-Larsen. Disse har vært min viktigste kilde til denne oversikten som foreløpig strekker seg over tre artikler. DNs reportere har for øvrig mottatt flere anonyme trusler via e-poster og telefon etter avsløringene.
Rød-Larsen ledet i perioden 2005 til 2020 «International Peace Institute» (IPI) i New York. I oktober 2020 måtte han trekke seg som president i IPI på grunn av sine forbindelser med seksualforbryter og milliardær Jeffrey Epstein. Rød-Larsen hadde i 2013 tatt opp et personlig lån på 130 000 dollar av Epstein og autoriserte en betaling til finansmannen og overgriperen gjennom tankesmien.
Hva disse pengene er brukt til, er ikke kommet fram. Hans kone, Mona Juul, benekter at hun visste noe om dette lånet. To år seinere betalte ekteparet samme sum for en eiendom på øya Paxos i Hellas.
Epstein bevilget fra 2011 til 2019 650 000 dollar til IPI gjennom sine stiftelser og var personlig dypt involvert i mange av IPIs prosjekter. IPI var en plattform for Epstein inn mot diplomatverdenen. Han møtte blant annet flere kjente nordmenn som kronprinsesse Mette-Marit, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere statsminister og leder for Europarådet, Thorbjørn Jagland.
Det tok for øvrig ti måneder og gjentatte runder fram og tilbake før Jagland erkjente overfor DN å ha møtt Epstein. I mellomtiden benektet han det overfor lederen av Nobelkomiteen. Det er nå kjent at Jagland var vert i sin residens i Strasbourg i 2013 for det første møtet mellom Bill Gates og en delegasjon fra IPI. IPI ble introdusert for Gates av Epstein. Epstein var også til stede på møtet. Etter møtet har Bill and Melinda Gates-foundation bevilget minst 8 millioner dollar til IPI.
Alle involverte har i etterhånd beklaget sin forbindelse med seksualforbryteren.
Rød-Larsen var en hyppig gjest hos Epstein som allerede i 2008 var dømt til 13 måneders fengsel for seksuell utnytting av en mindreårige. Den personlige kontakten skjedde fra 2011. Minst tjue ganger var han på besøk i Epsteins fasjonable leilighet på Manhattan. Så seint som i 2018 sendte Rød-Larsen blomster til Epsteins fødselsdag.
I 2019 ble Epstein pågrepet av amerikanske myndigheter, som mente at han sto bak menneskehandel og overgrep mot flere unge jenter og kvinner i en årrekke. Han ble funnet død i fengselscella i august 2019, angivelig etter et selvmord. Hans samarbeidspartner og kjæreste gjennom mange år, Ghislaine Maxwell, ble i 2021 dømt til 20 års fengsel for menneskehandel med unge kvinner som ble utsatt for overgrep av Epstein. Dommen er anket.
Rød-Larsens diplomatiske karriere er over – og han står tilbake som en mann uten ære. Det er et stort fall for en så sentral person i norsk politikk og diplomati. Men det er mange flere interessante sider ved Rød-Larsens liv og virke enn kontakten med Epstein. Saken om IPI avslører betenkelige sider ved de elitenettverkene som er bygd opp omkring Norges selverklærte rolle som humanitær stormakt. Saken har forgreininger til en rekke av verdens rikeste menn og tidligere statsledere som innkasserte både mer prestisje og penger i kontakten med IPI. Mer om det i seinere.
Men det finnes ikke korrupsjon i Norge.
Én kommentar til «Det finnes ikke korrupsjon i Norge»
Det er stengt for kommentarer.