Ode til fremtidsfaget

Illustrasjonen er generert av KI

Ved utarbeidelse av den nye nysnakk-ordboka har jeg kommet til et ord som krever spesiell undersøkelse, nemlig ordet fremtidsfag.

Tanken om fremtidsfaget ble lansert på en pressekonferanse som ble holdt dagen før påskeferie i 2021 der statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Robstad presenterte den mest omfattende reformen for videregående skole siden Reform 94. Reformen blir lagt fram i stortingsmeldinga «Fullføringsreformen – med åpne dører til verden og fremtiden».

VG (26/3 -21) spurte kunnskapsminister Guri Melby følgende: «Hva med fag som historie, religion, samfunnsfag, naturfag og geografi?».  Svaret var:

«Dette er eksempler på mindre fag som vi vurderer som nyttige hver for seg, men vi vil heller prioritere fag som er nyttige for alle å ha med seg. I det vi kaller et tilpasset, mer fremtidsrettet fag løfter vi frem demokrati-aspektet som et fag alle vil ha nytte av å få med seg. Vi bør ta mer hensyn til hva elevene selv prioriterer, svarer statsråden i saken.»

Hun innrømmet seinere at hun hadde formulert seg klønete, men tanken om det nye faget er hentet rett fra den overnevnte stortingsmeldinga som hele regjeringa stilte seg bak. Etter mye motstand ble fremtidsfaget foreløpig lagt på is.

Det nye faget skulle altså erstatte de klassiske fagene som ble utviklet under antikken, ikke minst av den greske filosofen Aristoteles (384 – 322 fvt.)  (Faget skulle også erstatte gymnastikk (kroppsøving) med opprinnelse fra den greske antikken.)

I diktet under forekommer ordet minnehull som er hentet fra Orwells roman 1984. I slike minnehull sender byråkratene i Sannhetsministeriet alle farlige dokumenter og ord som etter hvert  brennes i forbrenningsovner og fjernes fra Historien. Men la oss ikke glemme at forrige regjeringen lanserte dette fremtidsfaget. Dette faktumet bør heller ikke forsvinne i et minnehull.

 

Ode til fremtidsfaget
 

Det er både store og små på denne jord

og Guri følte seg temmelig stor

der hun første gang satt ved Kongens bord

og bestemte seg for å sette nye spor


Ved å putte alle fag ned i en trakt

vil noe helt nytt komme for en dag:

Et skinnende nytt Guri Melby-fag

Men hva ville Aristoteles ha sagt? 



Skole-Norge sa i alle fall fra: Det er bare tull

at alle fagene skal ned i et minnehull



Så Guri la fremtidsfaget i skuffen med ett bang

Men tenk over: Hva kan skje neste gang?

Kanskje Guri får låse skuffen opp

når Erna og gemalen er tilbake på topp

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Ode til fremtidsfaget»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.