Noen digitale verktøy for å finne ut av hva som skjer i finansverdenens labyrinter:

Grav der du sitter bak skjermen. Pengefolkene gjør alt for å skjule sine spor. Det er et puslespill å legge sammen brikkene og få kunnskap om hva som skjer med økonomien i verden. Jeg har hatt stor nytte av å prøve å grave meg ned for å finne ut av hvordan nasjonale og internasjonale fond og selskaper er bygd opp. Og om kapitalistenes enorme inntekter – og deres bruk av skatteparadis.

Begynn med selskapene eller fondenes egne hjemmesider – eller det Wikipedia skriver om foretakene. Men det gir begrensa innsyn. Mye ligger også på nettsidene til diverse aviser. Dypere innsikt får du av å lese bøker. Det kan jeg gi tips om seinere. Men her følger en ufullstendig oversikt over noen nyttige nettsider jeg har brukt:

Nasjonalt:

www.proff.no

https://www.purehelp.no/m/

Skattelistene: du må logge deg inn: https://www.skatteetaten.no/skjema/sok-i-skattelistene/

Internasjonalt:

Investeringene til Oljefondet: https://www.nbim.no/no/oljefondet/beholdningene/beholdninger-per-31.12.2018/?fullsize=true

Amerikanske finanstilsynet (meget nyttig):

https://formds.com/issuers/search?search=%22Henrik+Syse%22   Skriv inn  sø navnet på person, foretak eller fond i søkefeltet – leit videre.

Forbes har oversikt over verdens rikeste:

https://www.forbes.com/billionaires/#13f3d73f251c

International Consortium of Investigative Journalists:

https://www.icij.org/investigations/

Nyttige nettsider der du kan søke deg videre:

http://www.velferdsstaten.no/

https://attac.no/

https://steigan.no/

http://taxjustice.no/

og selvsagt:

http://andresensblogg.no/

Har du videre tips, så send dem til meg.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «Noen digitale verktøy for å finne ut av hva som skjer i finansverdenens labyrinter:»

  1. Det er nyttig info. Likevel blir det et langt lerret å bleke. Det blir ikke minst et spørsmål om strategi for å møte denne maktkonsentrasjonen og finne tiltak for å begrense den.

    Den hovedstrategi som jeg er tilhenger av kan jeg kalle «den nasjonale strategi»: Det innebærer at de nasjonale, fortrinnsvis demokratiske folkevalgte, organer setter i verk tiltak for å hindre flukt til skatteparadiser.

    Men det fins andre strategier: Internasjonale avtaler, avgift på transaksjoner. Det kan også være at nettopp dette er noe vi bør samarbeide med EU om. Vi bør ta det i betraktning ved forhandlinger om en ny bilateral avtale som kan erstatte EØS.

Det er stengt for kommentarer.