Dagens Næringsliv skriver 23/6 om inntekten til «kunstvelgjører» og hedgefondsforvalter Nicolai Tangen. «Lønn på to millioner – hver dag» er tittelen i artikkelen.
I 2016 fikk Tangen ut et honorar på 67 millioner britiske pund, eller altså 730 millioner kroner. Dette skal være 143 millioner kroner mer enn han fikk ut i fjor.
AKO Capital med base i City of London, forvalter over 100 milliarder kroner for noen av verdens rikeste privatpersoner og institusjoner.
Nicolai Tangen er opprinnelig fra Kristiansand. Han er nå en av Storbritannias rikeste menn. Han er direktør for hedgefondet AKO Capital som er registrert med en rekke bankboksselskaper i skatteparadiset Caymanøyene; nærmere bestemt i Ugland House, «Skammens hus» som Obama kalte det. Hedgefond er finansielle instrumenter utelukkende basert på spekulasjon.
Tangens gamle venn, filosof Henrik Syse, er styremedlem i disse bankboksselskapene, og får godt betalt for å være Tangens moralske alibi. Syse anbefaler bruk av skatteparadiset.
Betaler Tangen skatt?
I Gabriel Zucmans bok Skjult rikdom som kom på norsk tidligere i år, skriver han følgende på side 36:
Hedgefond – som utfører en rekke mer eller mindre akrobatiske investeringsmanøver – holder stort sett til på Caymanøyene, fordi reguleringene av spekulasjonshandlinger er spesielt svak der.
De fleste kapitalforvalterne arbeider i New York, Paris eller London – der kundene holder til – men fondene er underlagt lover i skatteparadisene der de er registrert. Hva er fordelen med denne manøveren? Det gjør det lovlig å unngå tiltak som er innført for å straffe skattesnytere.
Det går videre fram i samme avsnittet at av fond registret i Luxembourg, Irland og Caymanøyene
er det ikke skatt av utbytte, heller ikke om de sendes utenlands. I tillegg er det nesten gratis å opprette slike fond, så det er ikke rart det er populært.
Viss dette er rett, betyr det ingen eller minimal skatt for Tangen og Syse.
Gabriel Zucman er elev av den verdenskjente økonomen Thomas Piketty, mannen bak Kapitalen i det 21. århundre, som også har skrevet forordet til boka. Dette skulle borge for bokas seriøsitet.
I tillegg veit vi at finanssentret City of London er edderkoppen i nettet av skatteparadiser. I praksis er City en form for «stat i staten» . Mange av lovene som vedtas for Storbritannia, har unntak som sier at loven ikke gjelder for City.
– En regning til skattebetalerne på 600 millioner
Tangen skjenket i 2015 en kunstsamling på 1000 verker til Kristiansand, til en anslått verdi på 150 millioner kroner. Dette tilsvarer i dag altså to-tre månedslønner for Nicolai Tangen.
Siden har han angivelig plusset på samlinga som nå skal plasseres i Sørlandets Kunstmuseums (SKMU) nye lokaler på Silokaia. Disse skal åpne i 2021, og til ombyggingen på 500 millioner kroner har Tangen bidratt med 20 millioner kroner.
Nå skal kommune, stat og fylke bestemme hvor mye årlig offentlig støtte prosjektet skal få. Forslaget er at SKMU får økt sine bevilgninger fra dagens 15 millioner til 40 millioner i 2021. Tangens «gave» kan altså koste det offentlige minst 40 millioner i året i drift.
I tillegg skal en halv milliarder skaffes til selve bygget. Flere partier som Rødt og Frp er skeptiske.
– Frp mener det er galskap på å bruke så mye offentlig penger på denne siloen. Noen kaller det en gave, men det er i realiteten en regning til skattebetalerne på 600 millioner, sier Christian Eikeland, gruppeleder for Frp i Vest-Agder Fylkesting.
Kristiansand kommune må øke sin støtte til SKMU fra tre til åtte millioner i året. Halvor Fjermeros, bystyrerepresentant for Rødt, sier til Fædrelandsvennen:
Vi vet at alle gaver koster, og dette er bare begynnelsen, sier han med henvisning til Nicolai Tangens kunstgave til byen som var foranledningen til at museet nå bygges ut i nye lokaler.
Dette er ikke bare en gave gitt fra skattefrie fond, men også et pålegg om å utløse budsjettmidler. Det har ligget i kortene at dette vil koste kommunen mer enn vi betaler i dag.
– La meg også peke på at kommunen har vedtatt å kutte 5,3 millioner kroner i skolesektoren innen 2020. Det tilsvarer nokså nøyaktig den planlagte økningen til SKMU, avslutter han
Se også:
Finansfyrste Nicolai Tangen fester grepet om Sørlandets Kunstmuseum
Denne artikkelen burde trykkes i F-vennen.
Forhåpentligvis finnes det nok politikere i bystyret med ryggrad, som begynner å føle ubehag med at byen vikler seg inn i «Tangen-sfæren». Er det tilfeldig at en av byens andre stoltheter, Start, også er i ferd med å vikle seg inn i spekulasjonskapital ?
Takk for respons.
Jeg har sendt en artikkel om kasinopengene til Start. Satser på at den kommer før jeg evt. bearbeider denne artikkelen til et avisinnlegg.
Hilsen Øyvind