Norske tabuer del 2

Den svenske filmregissøren og forfatteren Roy Andersson har sammenfattet samtidas tabuer i bokttittelen: «Vår tids redsel for alvor». Protestfestivalen i Kristiansand har tabuer som tema i år. Men deres tabuer er tilfeldig sammenrasket, ufarlige og upolitiske. Her fortsetterer min alternativ liste:

6 – Norge som krigsprofitør

«Fredsnasjonen» Norge er blant de 20 største våpeneksportørene i verden.  Eksporten går til blant annet til Israel, Forente Arabiske Emirater, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia, Egypt og Bahrain. Flere av disse landene driver ødeleggende kriger mot sine naboland  som i Palestina (Gaza), Jemen, Libya og Syria..

Kilder: 

http://www.klassekampen.no/article/20141108/ARTICLE/141109963

http://changemaker.no/rapport-hensynslos-vapeneksport/

7 – Norges støtte til regimet i Ukraina

Hvordan kan Norge, med sine erfaringer med nazismen, i dag støtte regimet i Ukraina politisk og økonomisk når åpenbare nazister spiller en helt dominerende militær og politisk rolle?

Et eksempel: Det ukrainske parlamentet 9. april vedtok en lov, nå godkjent av president Petro Porosjenko, som gjør det straffbart å kritisere den fascistiske organisasjonen OUN og dens militære grein, UPA. OUN og UPA var under annen verdenskrigen involvert i nazistenes jødeutryddelser og kampen mot sovjetiske partisaner. I Volhynia og Øst-Galicia tok de livet av opp mot 100 000 polakker på den mest bestialske måte. De fleste var kvinner og barn. Samtidig er flere opposisjonspartier forbudt og forfulgt.

Kilder:

http://andresensblogg.no/nazistene-i-ukraina/

http://andresensblogg.no/ukraina-anerkjenner-krigsforbrytelser/

8 – Norge som «verdens barmhjertige samaritan».

I følge Thorbjørn Jagland er Norge «en humanitær stormakt» og «en stormakt i internasjonalt fredsarbeid».  Dette er viktig pilarer i konstruksjonen av det norske selvbildet. Bistandsorganisasjonene lever i korporativ symbiose med Staten. Bistanden gjennom femti år har overhodet ikke endret noe på maktforholdene i verden.

Siden bistand, menneskerettighetsarbeid og fredspolitikk har hatt en enestående legitimitet i Norge, er det risiko forbundet med å analysere politikkfeltet kritisk og distansert. Den norske modellen for freds- og konfliktløsning har hatt en entusiastisk tilslutning og utviklingsprosjektet en nærmest monopolitisk  oppslutning.

Terje Tvedts forord i  Utviklingshjelp, utenrikspolitikk og makt. Den norske modellen 2. utgave (Gyldendal 2009)

9 – Kapitalismekritikken

Hemningsløse markedsøkonomien gjør mennesker om til varer som så kastes bort. Det gjelder ikke lenger bare utnytting og undertrykking, men noe nytt.

– Pave Frans i 2013

Han forsterket kritikken i sommer. Kapitalismekritikk er nærmest fraværende i norsk offentlighet. Pavens kritikk av kapitalismen ligger til venstre for samtlige norske partier, muligens med unntak av Rødt.

Kilde:

http://www.aftenbladet.no/nyheter/utenriks/Paven-langet-ut-mot-kapitalisme-3734621.html

10 – Alkoholens ødeleggende virkninger

Å peke på alkoholens ødeleggende virkninger har ingenting med moralisme å gjøre, men å tematisere et alvorlig samfunnsproblem. Alle kjenner til dette, men få vil snakke om det.

 

Tillegg:

Protestfestivalens tabuer:

«Mann er mann, kvinne er kvinne; forskjellene mellom oss må aksepteres og respekteres» «Du skal ikke bryte ekteskapet, uansett» «Også kvinner slår» «Samboerskap og sex før ekteskapet er synd» «Jeg har valgt å ikke få barn» «Depresjon er en venn og en friskdom, ikke en sykdom som mange tror» «I blant hater jeg middelklassen mest av alt» «Abort er drap» «Innfør radikal borgerlønn: Lik lønn for alle, uansett yrke og uansett om man er i arbeid eller ikke» «Utroskap kan være sunt for ekteskapet»

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Norske tabuer del 2»

  1. Legger ut dine 10 politiske tabuer på min blogg. Det var en meget bra liste som fortjener å bli spredt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.