Norske tabuer del 1

Skal du gjøre karrière i Norge, politisk eller akademisk, så ikke snakk om disse fem sakene:

1 – Norges bombing av Libya 2011

Norge var ett av de vestlige landene som deltok mest aktivt i bombingen av Libya. Bombekrigen av  Libya var etter alle mål en fiasko. Landet er fullstendig ødelagt, og hele den politiske og sivile infrastrukturen er gått i oppløsning. Bombinga var støtta av alle partiene på Stortinget uten avstemning. Godkjennelse ble gitt via SMS. Ødeleggelsen av Libya er en årsakene til flyktningstrømmen i Middelhavet.

Kilde: Norsk dokumentar om bombinga av Libya

2 – Norges krig i Afghanistan

Norge har deltatt aktivt i krigføring i Afghanistan siden 2001. «Den humanitære intervensjonen» (Thorbjørn Jagland) har ført til 50–60 000 stridende er drept mot 21 000 sivile i perioden 2001 til 2014 ifølge NUPI skole. Norge har brukt 15 milliarder kroner. Ingen av målene med krigen er nådd. Alle stortingspartiene har støttet krigen. (SV stemte mot før de gikk inn i den rød-grønne regjeringen)

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/norge-i-krig/slik-skal-de-granske-norges-afghanistan-innsats/a/23367616/

3 – Israels etniske rensning i Palestina

Israel driver en  langsiktige utpining og utdriving av det palestinske folket. Bare SV og Miljøpartiet stemte for å anerkjenne Palestina som stat i Stortinget da det var oppe i Stortinget i 28. mai i år. Boikott av Israel er et effektivt og ikke-voldelig virkemiddel.

Kilde: http://www.lmd.no/?p=14792

4 – Flykjøpet

Flykjøpet av 52 F-35 fly fra den amerikanske flyprodusenten Lockheed Martin er det dyreste militærprogrammet noensinne, og fortsatt er det ingen som er i stand til å si hvor mye dette flykjøpet kommer til å koste til slutt. Regjeringen sier det vil bli på 62,6 milliarder kroner. Det betyr i så fall nesten 8000 kroner per innbygger i Norge.
Et enstemmig Storting står bak kjøpet av en flytype som vil eigne seg dårlig til å forsvare Norge, men eigne seg til operasjoner som i Libya.

Kilde: Norsk dokumentar om flykjøpet

5 – De hemmelige forhandlingene om TISA

Sammen med EU, USA og 22 andre land forhandler Norge nå om en frihandelsavtale for tjenester (TISA) som kan undergrave velferdssamfunnet vårt.  TISA står for Trade in Services Agreement og vil dekke 70% av den globale tjenesteøkonomien. Formålet med avtalen er å liberalisere handelen med tjenester og fjerne regler som hindrer konkurranseutsetting og privatisering. Disse reglene blir sett på som unødvendige handelshindringer.

Det var  daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre som –  bak ryggen til regjeringspartnerne og uten å konsultere Stortinget eller informere offentligheten på forhånd – signerte oppstarten på TISA-forhandlingene. Avtalen skal være ferdig neste år.

Kilde: Avtalen som vil endre Norge

Det er flere tabuer. Ny liste kommer seinere. Jeg mottar gjerne tips.

 

 

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Norske tabuer del 1»

  1. Bra. En annen sak vi må være forsiktige med å snakke om er
    hypotesen om CO2 og klima. Den rådende oppfatningen at CO2 styrer temperaturen er egentlig falsifisert for lenge siden. Det hjelper ikke at Paven tror på det. Han har tatt feil så ofte.

Det er stengt for kommentarer.