Hvorfor er det ikke flere som protester mot Israels etniske rensing i Gaza og på Vestbredden?
Det er ikke lenger noen tvil om at utslettelsen av Gazas hjem, skoler og sykehus er et folkemord. For ett år siden besluttet FN-domstolen (ICJ) å etterforske Israel for folkemord.
I juli 24 kom ICJ med en rådgivende uttalelse om at Israels okkupasjon av Gaza og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, er ulovlig og må opphøre, at koloniene må avvikles og erstatning utbetales. Seinere stemte et overveldende flertall for å følge opp denne uttalelsen i FNs generalforsamling. De vedtok at Israel må avslutte okkupasjonen innen ett år, og alle FNs medlemsland har en plikt til å påse at det skjer.
I desember 24 kom rapporten fra Amnesty International som sier at Israel er skyldig i folkemord og samme måned konkluderte Human Rights Watch med det samme. Rapportene dokumenterer systematisk utsulting, ødeleggelse av helsevesenet og livsgrunnlaget for palestinere i Gaza.
Israels krigsforbrytesler stopper ikke der: De ønsker å utslette palestinernes kultur: Ifølge en rapport, som er utarbeidet av den palestinske selvstyremyndighetens departement for religiøse spørsmål, har israelske styrker lagt 815 moskeer på Gazastripen og Vestbredden i grus det siste året. Ytterligere 151 moskeer er delvis skadet i israelske angrep, og det samme er tre kirker. 19 gravplasser er i tillegg revet helt opp av israelske bulldosere og gravemaskiner, går det fram av rapporten.
Den etniske rensingen forsetter inn i det nye året med USAs og Vestens støtte. Og her hjemme velger de fleste å holde øynene lukket – og forholde seg passive. I flere byer er det ukentlige demonstrasjoner mot folkemordet. Men hvorfor går ikke hundretusner i demonstrasjoner når vi ser hva som foregår rett foran våre øyne?
I Kristiansand går det en flokk demonstranter hver lørdag gjennom gågata Markens, men det er plass til flere. Styreleder for Palestinakomiteen i Agder, Jorunn Aanesen Kalvik, holdt en flammende appell ved siste markering 4. januar. Hun etterlyste at flere engasjerer seg nå som myrderiene går inn i sin 16. måned. Talen i sin helhet er publisert på Facebook-sida til Palkom. i Agder. Hun sa blant annet dette:
«Hykleriet til det vestlige samfunnet skal ellers ha skryt for noe – for det har bestått gjennom heile 2024. Lærere i Agder, journalister, helsearbeidere, politiske partier, organisasjoner og foreninger – hvor er de? Åssen bruker de stemmen sin? Og nå sverter jeg ikke dere som faktisk er her. Men hvor er resten av gjengen din? I partiet, i organisasjonen, på arbeidsplassen din? Og hva har du gjort for å få de med deg? Norge må gjøre mer – det gjelder oss også.
Minst 202 drepte palestinske journalister – hvor er de lokale journalistene? Har dere sett noen av de på markeringene våre? Jeg vet at de følger oss og meg i sosiale medier, for noen av de er mine venner – og dine venner. Men når så vi de sist? Jeg tror det var 1. mai.»
Videre sa hun:
«Hvor mange helsearbeidere er ikke drept, eller psykologer? Du finner psykologene overalt, de uttaler seg om alt mulig, bare ikke om Palestina. Hvor er de? Og hvor er alle forfatterne i Agder? Alle kunstnerne i Agder? Alle de religiøse menneskene? Prestene, imamene …? Vi ser ikke mange av de her. Hvor er 8.mars-komiteen? Kvinnefronten? Hvor er de norske bakerne og konditorene? Spør alle sammen hva de gjør for Palestina. Vi hører de ikke! De må være med å rope høyere, kreve mer!
I over 15 måneder har mange stått sammen og vist at de bryr seg om det som skjer i Palestina. Vi er mange, men vi er ikke nok. Majoriteten sitter fremdeles hjemme, går på kino eller er “på byen” – men tilsynelatende bryr de seg ikke eller snakker ikke om det som foregår i Palestina. Er det fordi det blir så dårlig stemning …? Vi krever engasjement og handling». ( — )
«Mathias Bernander, han skulle jeg gjerne ha snakka med. For han er uinteressert i internasjonal politikk. Har noen av dere sendt han en e-post i det siste? Snakka med han? Han er også palestinernes ordfører. Finnes det noe mer lokalpolitisk enn Palestina? Hvordan har palestinerne i Kristiansand det? Hvordan har palestinerne det i de andre 24 kommunene på Agder? Hvem kan dere spørre om det?
Hvor er de folkevalgte? Er det noen folkevalgte her i dag? De folkevalgte liker å vise seg fram i alle sammenhenger for å vise velgerne at de bryr seg om lokalpolitikk – noen bryr seg også om internasjonal politikk. Altfor mange lokalpolitikere velger å ikke vise hva de mener om folkemordet – for ALT er faktisk prioriteringer, og de prioriterer ikke å markere eller å demonstrere. Spør din politiker hva hen har gjort for Palestina i den siste måneden. Hva har Kenneth Mørk krevd av Jonas Gahr Støre når det gjelder Palestina?
Prestene i kjerka – hvor er de? De vil ikke komme og holde appeller, fordi de ikke vil «velge side». Velge side? Hva mener de med det?»
Vi spør med Jorunn: Hvor er dere? Vi siterer også Colombias president Gustavo Petro som uttrykker essensen i hva dette dreier seg om: «Vi kan ikke returnere til folkemordtiden. Hvis Palestina dør, dør menneskeligheten. Vi kommer ikke til å la det skje.»
Skrevet sammen med Ingjerd Skagestad
Mer om Palestina på bloggen kan du lese her
Takk for ditt engasjement. Når en er engasjert blir en ofte litt ensidig.
Det synes jeg også denne artikkelen bærer preg av. Angrepet på Israel av Hamas 7. okt 23 var en klar krigshandling. Israel svarte tilbake i selvforsvar. Krigen har fortsatt siden Hamas ikke vil godta reelle fredsforhandlinger. Det er i strid med folkeretten at Hamas bruker skoler, moskeer, sykehus og sivile boliger som militære kommandosentre og våpenlagre. Når Israel skal nedkjempe det militære Hamas, må de dessverre også ødelegge «sivil» infrastruktur.
Sivile taps tall i Gasa er langt under enhver krig i moderne tid. Verifiserte tall er at siden 7.10.23 er totalt 34 500 døde i Gasa, av disse er 17 000 Hamas «militære» (med våpen i hånd), 9 500 naturlig død, 4 500 sivile døde og 3 500 usikre/dobbel talt/ ikke dokumentert. Tall fra andre kriger er at ca 90% sivile tapt i forhold til militære. I Hamas krigen er sivile tap ca 20% i forhold til militære tap.
Alle sivile tap er en tragedie, krig er en tragedie og partene skulle funnet diplomatiske løsninger for konfliktene. I en ideell verden.
Å påstå at det er folkemord som pågår i Gasa stemmer ikke i forhold til verken definisjonen eller realiteten. At ICJ vurderer dette, bekrefter ikke at det pågår folkemord. Der det foregår folkemord er i Syria, der det å være muslimsk Alawites er ensbetydende å bli utryddet. Skremmende situasjonsrapporter kommer derfra om religiøs renskning.
Krigen kunne vært over på en dag dersom Hamas legger ned våpnene og vi inngå en fredsavtale. Men da er «From the river to the sea» tapt. I forhold til dette blir sivile tap bare et nummer.
Arbeid for fred er viktigere enn å kaste brannfakler om et ikke eksisterende folkemord.
Jeg mener du ikke forstår kjerne og alvoret i dette spørsmålet: Palestina-spørsmålet dreier seg om en jødisk kolonisering av palestinsk land som har foregått i mange tiår før Israel ble etablert som stat i 1948. Israel okkuperer i dag palestinske områder i strid med internasjonal lov og utfører etnisk rensing av palestinere for å gi plass til sionistiske bosettere. Folkemordet i Gaza er en følge av en langsiktig strategi fra Israels side.
Dette var lenge før Hamas som ble grunnlagt 40 år etter Nakba – i 1987.
Å skylde på Hamas er bare et skjold for å verne seg mot å se det uhyggelige som nå skjer: At titusner av barn blir drept og lemlestet – eller til om med torturert i fengsel.
Det foregår et folkemord uansett hvordan man juridisk definerer det. Det er åpenbart.
Hilsen Øyvind