Støre lover bort store deler av norsk kraft til EU

I mai 2022 bestemte Regjeringen seg for å satse på en omfattende utbygging av havvind i norsk farvann. Det skal utdeles områder for 30 GW havvind innen 2040. Det tilsvarer 1500 vindmøller, og vil produsere like mye kraft som det ellers produseres i Norge.

Det oppsiktsvekkende er at noen dager etter at dette ble kunngjort, sendte statsminister Jonas Gahr Støre et brev til leder for EU-kommisjonen Ursula von der Leien der han lover at en betydelig del («significant portion») av denne havvindproduksjonen skal eksporteres til EU.

Jeg tviler på om dette er behandlet i Regjeringen – i alle fall ikke i Stortinget.

Brevet er datert 20. mai 2022 og er påført med håndskrift av Støre: «Dear Ursula» og «with warm regards!». Jeg veit ikke hvor vanlig det er å påføre personlige hilsener med håndskrift på denne måten, men brevet er knapt  omtalt i de større mediene i Norge.

Se  også https://www.dagbladet.no/nyheter/store-i-brev-til-eu-lover-bort-strommen/79373183

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.